Hege Iren Frantzen (t.v.), redaktør for mediemangfold og samarbeid i NRK, Olav Østrem, konstituert ansvarlig redaktør Faktisk.no, og IJ-leder Siri Skaalmo.

Faktisk Verifiserbar starter opp igjen – prioriterer krigen i Midtøsten

– Stort behov for å få verifisert bilder og videoer nå. 

Publisert Sist oppdatert

– De enorme mengdene med lyd og bilder som flommer inn over oss fra Midtøsten, utløser nå et behov for et nytt felles løft fra medie-Norge.

Det sier konstituert ansvarlig redaktør i Faktisk.no, Olav Østrem, i en pressemelding torsdag. 

Østrem etterlyste senest onsdag en nysatsing på en verifiseringstjeneste for norske medier da han ble intervjuet av Journalisten. 

Felles mediebank

Kun en dag etter intervjuet med Journalisten meldes det nå at Faktisk.no starter opp igjen Faktisk Verifiserbar, i et samarbeid med NRK, Institutt for journalistikk (IJ) og NTB. 

Oppstarten er lagt til Pressens hus førstkommende mandag, der første prioritet er å skaffe en oversikt over hva man kan stole på av informasjon fra Israel og Palestina. 

Målet er en felles mediebank der alle norske redaktørstyrte medier fortløpende får tilgang til verifiserte bilder og videoer fra Israel og Gaza. 

På lengre sikt skal Faktisk Verifiserbar styrke og utvikle verifiseringskompetansen i norske medier, heter det i pressemeldingen. 

– Tilliten til norske medier fremover er avhengig av sterk kildebevissthet, kritisk innholdsvurdering og journalisters evne til å verifisere data og medieinnhold – enten det er fra krig eller presidentvalg. Denne kompetansen skal IJ bidra til å utvikle i Faktisk Verifiserbar, og ta videre ut i mediebransjen, sier IJ-leder Siri Skaalmo.

– Haster 

Ifølge bidragsyterne haster det med å få i gang prosjektet, og det er derfor oppstarten er satt allerede til mandag. 

– For NRK er det viktig å bidra slik at alle mediene nå raskt får tilgang til verifisert innhold. Allerede fra mandag går NRK inn med hele tre årsverk som skal jobbe i fellesdesken helt fra oppstarten og sørge for verifisert innhold til alle norske medier i seks måneder, sier redaktør for mediemangfold og samarbeid i NRK, Hege Iren Frantzen.

Faktisk.no jobber nå aktivt for å få flere mediehus og redaksjoner inn i prosjektet. 

– Det er et stort behov for å samle verifiseringskompetansen i bransjen. Vi trenger de ressursene landets redaksjoner kan bidra med. Det har vi tro på at lar seg gjøre, sier Østrem.

Aftenposten, VG og Forsvarets forum er blant dem som støtter initiativet og gjenåpningen av Faktisk Verifiserbar, ifølge pressemeldingen, og de har allerede signalisert at de etter hvert vil bidra til arbeidet.

Powered by Labrador CMS