Konstituert redaktør i Faktisk.no, Olav Østrem, mener situasjonen i Israel og Gaza krever en felles verifiserings-desk for norske medier.

Faktisk.no-redaktør om sykehuset på Gaza: – Vær varsom med hva man går ut med

Etterlyser nysatsing på verifiserings-samarbeid. 

Publisert Sist oppdatert

Siden tirsdag kveld har det ramlet inn med nyhetsmeldinger, teorier og faktasjekker på flere fronter i forbindelse med det som ser ut som bombing av Ahli Arab-sykehuset i Gaza.

Nå maner konstituert redaktør i Faktisk.no, Olav Østrem, både publikum og presse til å ha tunga rett i munnen når man melder om hendelser fra konflikten.

– Vær varsom

– Vi prøver å se på hva som blir lagt frem av bilder, videoer og rapporter, men det er veldig uklart. Det som er foruroligende er at så mange tidlig går ut og melder hva som har skjedd, foranledningen og hvor mange som er døde, sier Østrem til Journalisten.

Både store medier og vanlige folk på sosiale medier melder om ting man kanskje ikke har dekning for, sier Østrem, som mener det har vært tydelig siden konflikten eskalerte sist helg.

– Man må være varsom med hva man går ut med. Det gjelder både journalister, medier generelt og privatpersoner.

– Må være kritiske

Når hendelser som sykehusbombingen skjer i en konfliktsone, er situasjonen svært vanskelig og uoversiktlig, sier Østrem.

– Det kommer så mye bilder, så mange videoer og analyser at man er nødt til å ikke melde for tidlig. I startfasen må man også være kritisk til informasjonen som kommer fra både Hamas og IDF .

Østrem har forståelse for at nyhetsmedienes løpende dekning gjør at de har kort tid på å gjøre sine vurderinger, men at det er viktig å beholde roen og at man ikke melder mer enn man man har dekning for. 

– Men i krisesituasjoner er det til de redaktørstyrte mediene publikum bør gå. Det handler både om en felles forpliktelse til Vær varsom- og redaktørplakaten og at disse mediene vil være raske med å rette dersom de trår feil. 

Etterlyser verifiserings-desk

Etter Russlands invasjon av Ukraina i fjor ble Faktisk Verifiserbar-prosjektet opprettet raskt av norske redaktørstyrte medier. Krigen utløste et akutt behov for felles verifisering av visuelt innhold, ifølge bransjen.

Østrem mener en verifiserings-desk hadde gjort seg nå, og at det som pågår nå i Israel og Gaza krever den type respons.

– Det øker kunnskapen og kompetansen betraktelig. Man ser masse behov for den type journalistikk og viktigheten av at man jobber sammen og trekker i samme retning.

I en så alvorlig og tragisk situasjon som i Israel og Gaza er det viktig å finne ut hva som faktisk skjer, slik at det ikke blir tatt beslutninger på feil grunnlag, sier Østrem.

– Så det er viktig med faktabasert og verifiserbar journalistikk. Vi håper Faktisk Verifiserbar kommer i stand igjen, og ser at det er behov for kompetansen og en tjeneste som gjør at hele Medie-Norge kan bruke bilder og videoer i visshet om at de er hva de gir seg ut for å være.

Powered by Labrador CMS