Debatt:

Grete Gaulin er ikke fornøyd med svaret hun fikk fra styreleder Harald Stanghelle i Norsk Redaktørforening. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Bedrøvelig fra Norsk Redaktørforening

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Jeg har fått svar på mitt innlegg «Uverdig knefall fra Norsk Redaktørforening». Generalsekretær Arne Jensen og styreleder Harald Stanghelle mener at mitt innlegg er «pussig» og «blander sammen» NRs oppgaver i henhold til vedtektene, kriteriene for medlemskap og formuleringer fra Redaktørplakaten». Sitatene jeg bringer er fra «en ikke-identifisert artikkel».

Samtidig som det gjentas at «både eier og søker er forpliktet til å følge pressens etiske normer, slik de er uttrykt i Vær Varsom-plakaten». Hvilket betyr, som allerede nevnt, at oppfordringen om å ta tilbake kontrollen over muslimske enklaver «med enorm maktbruk» også tilfredsstiller pressens etiske normer.

Ifølge Norsk Redaktørforening.

Leserne skal slippe å få hele regla om igjen. Min argumentasjon kan leses i første debattinnlegg og det er intet fra Norsk Redaktørforening som endrer hva jeg mener om dette.

Jeg vil derimot si: Jeg vurderer svaret fra Norsk Redaktørforening slik at den ikke ser på seg selv som representant for en fjerde statsmakt i et liberalt demokrati. Den har intet å si om hva som er pressens oppgave i en verden der liberale institusjoner står for fall og der mørke krefter konsolideres overalt – også i Norge. Den har ingen oppfatning om at pressens egne institusjoner har et samfunnsansvar knyttet til dette samme liberale demokratiet – både som refser, men også som bevarer.

Norsk Redaktørforening har omdefinert seg selv til byråkrati og er åpenbart helt fornøyd med det.

Det er mulig at Redaktørforeningens linje vil bli mugged by reality for å bruke et uttrykk fra de neokonservative i USA. Tiden vil vise.

Men inntil videre er det liten grunn til å ta debatten om hva pressens rolle skal være i en verden der liberale institusjoner står for fall i denne forening. En viktig institusjon i presse-Norge har simpelthen meldt seg ut av den diskusjonen.

Og det er jo bedrøvelig.

Til slutt vil jeg si: Det er mye storslått journalistikk der ute nå, både i forhold til høyrekreftenes frammarsj, politisk korrupsjon og mye annet (med Adresseavisen som suveren vinner akkurat nå). Det er å håpe at norske redaktører ikke slipper kritikken av Document.no selv om de nå er medlemmer av samme forening som dette nettstedets redaktør.

Powered by Labrador CMS