Programleder i podkasten Forklart, Anne Lindholm, er opphavet til Aftenpostens nye nyhetsoppleser-stemme.
Programleder i podkasten Forklart, Anne Lindholm, er opphavet til Aftenpostens nye nyhetsoppleser-stemme.

Kunstig intelligens

Hun blir Aftenpostens nye kunstige stemme

Lanserer KI-stemme som skal lese opp nyhetsartikler.

Publisert Sist oppdatert

Fra mandag vil en klonet stemme gjøre det mulig å lytte til nyheter fra Aftenposten, i stedet for å lese dem. Det melder avisen selv. Flere artikler som publiseres på Aftenposten.no vil bli utstyrt med en avspillingsknapp.

Ved å klikke på avspillingsknappen vil en stemme som tilhører programleder fra Aftenposten-podkasten Forklart, Anne Lindholm, lese opp hele artikkelen.

Nyheter for flere

Lindholm leser ikke inn artiklene, men en robot utstyrt med hennes stemme gjør artikkelen tilgjengelig for lytterne.

Ansvarlig redaktør i Aftenposten, Trine Eilertsen, forteller i en pressemelding at Aftenpostens brukere har gitt utrykk for et ønske om å kunne lese flere saker, for eksempel mens de gjør andre ting.

– Samtidig kan Aftenpostens klonede stemme gi nye grupper i samfunnet tilgang til journalistikk de aldri har hatt tilgang til tidligere. Ikke minst vil de som har lesevansker nå få lettere tilgang til alt innholdet vårt, sier Eilertsen.

Hun mener dette er et eksempel på hvordan kunstig intelligens kan bidra til et mer åpent og inkluderende samfunn der alle har tilgang til den samme informasjonen.

– Senker terskelen

Det er stadig flere som holder seg oppdatert på nyhetsbildet ved å lytte, sier produktredaktør i Aftenposten, Karl Oskar Teien, ifølge pressemeldingen. Han mener Aftenposten nå senker terskelen for å utforske mer av deres journalistikk.

Produktsjef Lena Beate Pedersen sier at når de først skulle utvikle en kunstig stemme, satte de seg som mål å lage en så naturtro stemme som mulig.

– Samtidig bestemte vi oss for å bruke en stemme som var kjent for Aftenpostens publikum. Heldigvis gikk Anne Lindholm med på å bruke noen timer i studio på å mate roboten med stemmen sin. Og hun kunne nesten ikke tro hvor lik den hadde blitt hennes egen stemme da vi for første gang spilte av den kunstige versjonen av hennes stemme, forteller Pedersen.

Aftenposten har også et dagsferskt eksempel på hvordan den klonede stemmen høres ut: «Vesten sliter med å produsere nok ammunisjon til Ukraina».Powered by Labrador CMS