Overvåkningsbilder fra en kafé fanget opp hva som skjedde utenfor vinduet. Men lyden som ble lagt på i dokumentaren «Forfulgt af politiet?» kom ikke fra opptaket.

Innlagt «sparkelyd» i DR-dokumentar skaper skarp debatt

Fordømmes av kulturministeren, som igjen får refs av journalistlagsleder.

Publisert Sist oppdatert

Dokumentaren «Forfulgt af politiet?», sendt hos den skattefinansierte rikskringkasteren DR i Danmark, skaper reaksjoner.

Dokumentaren skildrer politiets behandling av en familie i Vejle, men det er en lydeffekt lagt til i etterarbeidet som nå blir diskutert.

Dokumentaren bruker et overvåkningsopptak fra en kafé, som gjennom et vindu fanget opp at en person ble lagt i bakken på gata av politiet. I dokumentaren hevder han at han blir sparket av politifolkene. Politiet har avvist dette.

Ved publisering hadde sekvensen en innlagt lydeffekt, som av filmmagasinet Ekko ble beskrevet som en «sparkelyd». DR har i etterkant fjernet lyden, og beklaget at den ble brukt.

Sjefredaktøren i DR Nyheder har på sin side fortalt at han oppfattet lyden som en trommelyd, ikke en sparkelyd.

Noen dager etter beklagelsen ble diskusjonen løftet inn i det danske Folketinget, da kulturminister Jakob Engel-Schmidt på spørsmål fra en representant svarte at han mente publiseringen var en «alvorlig overskridelse av de presseetiske reglene».

Beskrivelsen har fått Tine Johansen, leder for Dansk Journalistforbund, til å uttale at statsråden burde holde seg unna en slik diskusjon. Hun oppfordrer til å la det være opp til selvdømmeordningen Pressenævnet å avgjøre presseetiske brudd.Powered by Labrador CMS