En syklist i byen Kisumu løper for livet. Foto: Felix Masi
En syklist i byen Kisumu løper for livet. Foto: Felix Masi

Systematiske drap på opposisjonelle

Lekkasjenettsted slipper rapport om politivold i Kenya.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En hemmeligholdt rapport avslører at opptil 500 kenyanere kan være likvidert av myndighetene. Politiet i landet har siden midten av 2007 drept eller bortført over 500 unge menn, melder nettstedet Wikileaks. Drapsorgien skal ha de politiske myndighetenes godkjennelse.

Sikre lekkasjer

Wikileaks er opprettet nettopp for å bidra til offentliggjøring av hemmelige dokumenter fra myndigheter, selskaper og religiøse samfunn, ifølge Wikipedia. Nettstedet hevder å ha mottatt over 1,2 millioner dokumenter siden starten for snart to år siden. Den teknologiske løsningen tar sikte på å hindre enhver oppsporing av lekkasjenes opphav.

Dokumentene som beskriver seriedrapene i Kenya, stammer fra Kenyas nasjonalkommisjon for menneskerettigheter. Dokumentet har navnet The Cry of Blood og konkluderer med en appell til FN om å gripe inn.

Sekt får skylden

- Rapporten inneholder bevis for en politikk (fastlagt) på høyt nivå for å drepe kenyanske borgere uten reaksjoner. Denne politikken er fortsatt gjeldende, derfor haster det å gjøre rapporten kjent for publikum i Kenya og resten av verden via Wikileaks, skriver nettstedet selv.

Dokumentet er ikke offentliggjort av kenyanske myndigheter, av FN eller av kommisjonen, skrev Wikileaks før helgen. Rapporten foreliger nå på kommisjonens hjemmeside. Dokumentet har bilag med navn på drepte og torturerte, logg fra likhusene og obduksjonserklæringer.

Politiet har lagt skylden for flere av drapene på fraksjoner i den hemmelighetsfulle og forbudte bevegelsen Mungiki, heter det. Det er medlemmer av denne sekten som er ofre for drapsbølgen.

Powered by Labrador CMS