Krever godkjenning av skjermdumper

NRK forlanger at du spør om lov til å grabbe bildemateriale fra nrk.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Vårt Land fikk nylig en e-post fra NRK, som ville minne om at deres bilder er vernet etter åndsverkloven bestemmelser, og at «enhver bruk krever konkrete avtaler i hvert enkelt tilfelle».

Prosjektleder Katrine Andresen i NRK sier e-posten ble sendt ut til flere redaksjoner, på et generelt grunnlag.

– Beskyttet av sitatretten

I e-posten skriver NRK at alt bildemateriale hentet fra nrk.no skal sendes dem for godkjenning, noe Vårt Land stusser på. Det å «grabbe» bilder fra videoklipp for å illustrere aktuelle saker er en utbredt praksis.

Advokat Kyrre Eggen i Wiersholm sier NRK i utgangspunktet har rett til å verne sitt materiale med utgangspunkt i Åndsverklovens bestemmelser, men at det må være rom for unntak. Han viser til sitatretten, og sier det er «en viss adgang» til å bruke illustrasjonsbilder i saker i allmenn interesse som har skapt offentlig debatt.

Omtale av dagshending

Advokat Knut Skaslien i Norsk Journalistlag utdyper grunnlaget for å gjøre unntak.

– I visse tilfeller vil det kunne være lovlig å gjengi et bilde med hjemmel i Åndsverkloven paragraf 23 a.

Norske medier har et visst rom for å vise andres verk i faksimile, for eksempel en forside, der illustrasjonen forteller noe om hvordan opphavsmediet dekket en sak. Men det er ikke rom for å benytte denne sitatretten til i virkeligheten å tilegne seg andres bilder.

Bilder benyttet til «omtale av dagshending», forklares av informatikkprofessor Gisle Hannemyr som knyttet til en aktuell nyhetssak. I slike tilfeller kan man gjengi andres verk. Men det gjelder ikke bilder skapt med henblikk på gjengivelser i aviser, tidsskrifter eller kringkasting.

Hannemyr skriver: «Dette innebærer blant annet at det ikke er tillatt for en avis eller et tidsskrift å bruke faksimiler av pressebilder fra konkurrerende publikasjoner til å illustrere aktuelle saker.»

Når den aktuelle nyheten er knyttet til «verket», har ikke opphavsmannen krav på vederlag.

Gjør unntak

I e-posten til Vårt Land står det kun at enhver bruk av bilder grabbet fra videomateriale fra nrk.no må godkjennes av NRK. Overfor Journalisten presiserer imidlertid prosjektleder Katrine Andresen at sitatretten og andre lovmessige unntak ikke omfattes av dette kravet.

Ifølge Andresen opplever de stadig at bilder «grabbes» fra nrk.no uten at sitatretten gjelder.

– Etter gjentatte episoder hadde vi derfor lyst å minne om reglene.

Journalisten gjør oppmerksom på at vi i artikkelen opprinnelig omtalte Vårt Lands anmeldelse av Trekant og bruk av bilder fra NRK. Da Andresen i etterkant presiserte at e-posten ikke var myntet på denne episoden, er denne delen av artikkelen fjernet.

Powered by Labrador CMS