Nett.no-gjengen: Fra venstre Marius Rosbach (journalist), Kjetil Haanes (redaktør) og Ogne Øyehaug (journalist) og markedssjef Magnus Myklebust.

Vant fram i Medieklagenemnda. Kan få pressestøtte likevel

Medietilsynet må behandle saken på nytt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nå kan det bli pressestøtte på Nett.no. Medieklagenemnda sender saken tilbake til Medietilsynet for ny behandling.

Næringslivsavisen Nett.no, som dekker Nordfjord og Sunnmøre, har ventet lenge på avgjørelsen.

– Vi er veldig glade for Medieklagenemndas avgjørelse, og med så sterke føringer som nemnda har gitt overfor Medietilsynet, kan vi ikke forstå annet enn at tilsynet vil endre sitt vedtak og tildele oss produksjonstilskudd for 2019. Dette vil være svært viktig for oss siden vi er i en hard konkurransesituasjon og har en svært presset økonomi, sier redaktør Kjetil Haanes til Journalisten.

Nei i 2019, nei i 2020

Nett.no fikk i likhet med Dagbladet Pluss ikke pressestøtte da nettavisen søkte om dette for første gang i 2019. Svaret fra Medietilsynet var det samme i 2020. Det er klagen fra 2019 som nå er behandlet av Medieklagenemnda.

Redaktør Kjetil Haanes i Nett.no.

Medietilsynet har begrunnet sine avslag med at Nett.no ikke oppfyller kravet til et bredt tilbud av nyhets-, aktualitets- og debattstoff fra ulike samfunnsområder. Tilsynet konkluderte videre med at næringslivsnettstedet har en svært høy andel næringslivsstoff og en svært liten andel kommentar- og debattstoff.

– Vi har fått gjennomslag på flere av våre ankepunkt, blant annet at det ikke kan stilles prosentvise krav om hvilke temaområder som må dekkes for at man skal innfri forskriftens krav om tematisk bredde. Tvert imot fastslår nemnda at de støtteberettigede mediene må få redaksjonelt handlingsrom til å prioritere mellom ulike temaområder, sier Haanes.

Lang ventetid

Det tok cirka ett år fra Medieklagenemnda fikk klagen på sitt bord, til den har konkludert.

I sitt vedtak skriver nemnda:

«Medietilsynets vedtak 11. november 2019 om avslag på søknad fra Bakkar og Berg Media AS om produksjonstilskudd til NETT NO oppheves. Medietilsynet må foreta en ny vurdering av om det er grunnlag for å gi dispensasjon fra bestemmelsene i forskriften.»

– Et ja til produksjonstilskudd til oss vil også være en inspirasjon til andre små og selvstendige medieaktører som ønsker å ta opp konkurransen med de store mediekonsernene regionalt, sier Haanes.

Han peker på at de er i tøff konkurranse med Polaris Media-eide Sunnmørsposten og avisas store nett av lokalaviser på Nordvestlandet, aviser som i 2020 fikk 5,2 millioner kroner i pressestøtte.

Naturlig å vektlegge

– Klagenemndas vedtak innebærer at Medietilsynet nå må behandle saken fra 2019 på nytt for å se om det er grunnlag for dispensasjon. Det er naturlig å vektlegge klagenemndas vedtak også når vi skal behandle klagen på avslaget fra 2020, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet i en pressemelding.

Velsand peker videre på at Medieklagenemnda er enig med Medietilsynet i at Nett.no ikke oppfylte kravene som stilles til innhold for å få produksjonstilskudd i 2019 - og at det nemnda nå har bedt tilsynet vurdere på nytt er om publikasjonen skal få dispensasjon fra reglene.

– Vi er fornøyd med at klagenemnda støtter våre innholdsvurderinger. Nå skal vi gjøre en ny vurdering av om det er grunnlag for dispensasjon, sier Velsand.

Medieklagenemndas avgjørelse kommer kort tid etter at den også avgjorde at Dagbladet Pluss ikke kvalifiserer til å motta pressestøtte.

Powered by Labrador CMS