Medieklagenemnda har behandlet klage fra Dagbladet Pluss. Her Dagbladet-redaktør Alexandra Beverfjord.

Endelig avgjort: Dagbladet Pluss får ikke pressestøtte

Vant ikke fram hos Medieklagenemnda.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Medieklagenemnda gir ikke medhold til Dagbladet Pluss i klagesaken om pressestøtte-avslaget fra Medietilsynet, får Journalisten bekreftet.

Avgjørelsen ble tatt fredag, og Aller Media fikk den fredag kveld.

Konsernsjef Dag Sørsdahl i Dagbladet-eieren Aller Media sier til Journalisten:

– Vi har gjennom denne prosessen ment at vi har vært søkedyktige, og at vi måtte få produksjonsstøtte. Det har vært viktig å få saken ordentlig behandlet, først hos Medietilsynet og så i nemnda. Vi hadde selvfølgelig håpet på medhold i saken, men tar avgjørelsen til etterretning.

Sørsdahl sier at det ikke har blitt tatt stilling til om de skal søke støtte igjen.

Kort tid etter at Journalisten fortalte om Medieklagenemndas avgjørelse, kom Medietilsynet med en pressemeldig:

– Medieklagenemndas vedtak er etter vår vurdering en god og grundig gjennomgang av saken. Vedtaket gir god veiledning for behandling av fremtidige søknader, både for Medietilsynet og søkere, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet i pressemeldingen.

Lang behandlingstid

Dagbladet Pluss fikk sitt første avslag på pressestøtte høsten 2019.

Avslaget kom etter at Medietilsynet hadde hentet inn ekstern hjelp for å vurdere søknaden. Både Høgskulen i Volda og rådgivningsselskapet BDO bidro med eksterne vurderinger.

Rett før jul 2019 leverte Dagbladet sin klage på vedtaket. I mars året etter kom Medietilsynets endelige avgjørelse: De opprettholdt avslaget. Saken gikk da videre til Medieklagenemnda, og der har den nå ligget i nesten ett år.

Dagbladet Pluss søkte også om pressestøtte i 2020. Denne søknaden ble også avslått. Her har avisen fått utsatt klagefristen på avslaget i påvente av Medieklagenemndas behandling av den første klagen.

– Dersom Dagbladet Pluss ønsker å innklage vedtaket fra 2020 for Medieklagenemnda, er det fortsatt mulig. Men det er jo all grunn til å tro at klagenemndas vurderinger fra behandling av 2019-klagen blir lagt til grunn ved behandling av eventuelle nye klager, sier Velsand.

Klagenemndsekretariatet opplyser at selve vedtaket vil blir gjort tilgjengelig senere i dag.

Store konsekvenser

Medietilsynet skriver at Medieklagenemnda ikke fant saksbehandlingsfeil. Dette var noe Dagbladet argumenterte for i sin klage.

– Dette var en omfattende sak, med krevende vurderinger. Medietilsynet er opptatt av det ansvaret vi har som forvaltningsorgan, og gjør det vi kan for å sørge for en grundig saksbehandling i tråd med både lovverk og god forvaltningsskikk. Jeg er glad for at klagenemnda ikke har funnet mangler i vår saksbehandling, sier Velsand.

En eventuell omgjørelse av avslaget ville fått store konsekvenser for fordelingen av pressestøttepotten, som totalt ligger på rundt 360 millioner kroner:

En innvilget støtte til Dagbladet Pluss ville ligget på opptil 25 millioner kroner i året, ifølge tidligere beregninger.

Parallelt med klagen fra Dagbladet Pluss, har Medietilsynet også behandlet to klager på nei til pressestøtte fra den lokale næringslivsavisen Nett.no. Den avgjørelsen er ventet litt senere denne uken.

Powered by Labrador CMS