Shabana Rehman ledet Født Fri til stiftelsen ble slått konkurs. Onsdag behandlet PFU klagen mot Vårt Land.

Ingen PFU-fellelse mot Vårt Land for Født Fri-dekning

Ble klaget inn av Shabana Rehman.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Daglig leder i den nå konkursrammede stiftelsen Født Fri, Shabana Rehman, fortalte i høst til Journalisten at hun reagerte sterkt på dekningen fra Vårt Land, som hadde omtalt flere interne varsler om blant annet økonomisk rot i stiftelsen.

Rehman mente seg forhåndsdømt og at hun ikke hadde fått komme til orde, og klaget avisa inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for brudd på flere punkter i Vær varsom-plakaten (VVP).

Hun mente også at avisa sviktet i kildekritikken da de brukte flere anonyme kilder, og at de unnlot vesentlige opplysninger om stiftelsens økonomi i dekningen.

Men da utvalget behandlet klagen som første sak onsdag 17. februar, gikk avisa helt fri for formell kritikk fra utvalget, selv om det ble en noe kritisk diskusjon.

Se PFUs behandling av klagen mot Vårt Land.

Vurderte kritikk

Flere medlemmer var inne på å gå for såkalt «samlet vurdering», som innebærer en mild kritikk, men konklusjonen ble ikke brudd etter at sekretariatets innstilling ble utvidet med noen mer kritiske påpekninger.

Flere påpekte at de mente avisa burde hatt med opplysning om at stiftelsens regnskap over flere år hadde blitt godkjent av revisor uten anmerkninger, og at siterte e-poster fra stiftelsens regnskapsfører burde blitt gitt mer kontekst.

Avisa, ved sjefredaktør Bjørn Bore, har både overfor Journalisten og i PFU-tilsvarsrunden avvist presseetiske overtramp.

PFU-leder Anne Weider Aasen var inhabil under behandlingen, siden hun er gift med Bore. Dermed var det nestleder Ellen Ophaug som ledet diskusjonen.

– Vanskelig å skille

PFU-medlem Stein Bjøntegård, til vanlig nyhetssjef i NRK, var åpen for å gå til «samlet vurdering»:

– Vi burde på et eller annet vis markere at vi ikke er helt fornøyd, sa Bjøntegaard, og pekte blant annet på opplysningen om revisorgodkjennelse av regnskapene.

Han uttrykte også forståelse for at dekningen opplevdes vanskelig for Rehman.

– I en ganske liten stiftelse som dette, med en svært markant lederskikkelse, blir det litt vanskelig å skille mellom organisasjonen og Shabana som person. Jeg skjønner at dette rammer henne personlig. Så det er ikke en helt uproblematisk sak, dette, sa Bjøntegaard.

PFU-medlem og Aftenposten-journalist Gunnar Kagge mente også at klager burde vært konfrontert med et utsagn fra en anonym kilde, om at «tiden i stiftelsen brøt meg ned».

– Jeg så på spørsmålene som Vårt Land har sendt stiftelsen, og akkurat den formuleringen er ikke med der. Men samtidig visste stiftelsen veldig godt hva de skulle svare på, det var en lang og god liste med spørsmål, sa Kagge.

Etter å ha fått inn noen av synspunktene fra diskusjonen i den endelige uttalelsen, landet utvalget enstemmig på frifinnelse.

Powered by Labrador CMS