Legatum Publishing klager Filter Nyheter og redaktør Harald Klungtveit inn for PFU.

Pressens Faglige Utvalg

Legatum varsler PFU-klage mot Filter Nyheter

Mener det er stigmatiserende at forlegger Tore Rasmussen blir omtalt som tidligere nazist.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I en artikkel på sine egne nettsider varsler det omstridte forlaget Legatum Publishing at de klager Filter Nyheter inn for Pressens faglige utvalg (PFU).

Årsaken til klagen er en artikkel med tittelen «Tidligere nynazist er listetopp for Norgesdemokratene: Her poserer han med britisk høyreekstremist i 2018».

Artikkelen ble publisert 10. mai og omtaler listetopp for Norgesdemokratene og forlegger i Legatum Publishing, Tore Rasmussen. Dagen etter publisering varslet Legatum, ved Rasmussen selv, at de ville klage saken inn for PFU.

I april fikk Legatum medhold i PFU etter ha klaget inn et innslag i Dagsnytt 18 hvor det ble sagt at forlaget «driver med (…) fascistisk litteratur». Fellelsen kom etter lange diskusjoner i utvalget, og to medlemmer valgte å ta dissens.

– Stigmatiserende

I Filter Nyheter-artikkelen blir Legatum-forlegger Rasmussen blant annet omtalt som tidligere nynazist, og det vises til at han i ungdomsårene var medlem av den høyreekstreme og halvreligiøse gruppen Vigrid.

Det er omtale Rasmussen reagerer på.

«Det er stigmatiserende at Filter Nyheter bruker begrepet "Nynazist" om Rasmussen, selv om de sier det er "tidligere". Spesielt når dette fremkommer i overskriften», heter det i Legatums artikkel.

Ifølge Rasmussen er det tydelig at han ikke er en tilhenger av ideologien, og han mener «nynazist» er en svært belastende merkelapp.

Klager på tre punkter

Ifølge fagleder i PFU, Trude Hansen, har ikke de mottatt noen klage fra Legatum Publishing, men hun presiserer at det ikke er uvanlig at klager blir omtalt før de faktisk blir registrert hos dem.

Legatum og Rasmussen skriver i sin artikkel at de klager Filter Nyheter inn for brudd på Vær varsom-plakatens (VVP) punkt 2.3 om bakenforliggende forhold, punkt 4.1 om saklighet og omtanke og punkt 4.3 om respekt for menneskers egenart og varsomhet ved bruk av begreper som kan virke stigmatiserende.

I et Facebook-innlegg skriver Filter Nyheter-redaktør Harald S. Klungtveit:

«Å nei, ikke PFU, det hadde jeg ikke forutsett i denne saken i det hele tatt.»

Videre oppfordrer han alle til å dele «artikkelen hele Norges nye forlag ikke vil at folk skal lese.»

Powered by Labrador CMS