Innslaget i dette Dagsnytt 18-sendingen fra starten av februar ble i dag felt for brudd på god presseskikk av PFU.

Pressens Faglige Utvalg

Omtalt som fascistisk forlag i Dagsnytt 18, vant fram i PFU

Legatum Publishing fikk medhold i Pressens Faglige Utvalg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK burde i større grad avskåret de sterke påstandene, konkluderte Pressens Faglige Utvalg (PFU) da de i dag behandlet en klage fra Legatum Publishing mot NRK.

«Utvalget anerkjenner at forlaget fikk slippe til med et tilsvar i etterkant, men PFU konkluderer med NRK har brutt god presseskikk», skriver PFU i sin uttalelse og feller NRK på punkt 4.14 i Vær varsom-plakaten, punktet om samtidig imøtegåelse.

PFU-leder Anne Weider Aasen sammen med Eivind Ljøstad, som representerer redaktører i utvalget, tok dissens.

– Fascistisk ideologi

Dagsnytt 18 hadde i starten av februar et innslag om hvem som bør få være medlem av Den Norske Forleggerforening. Utgangspunktet for debatten var et utspill fra Bente Pihlstrøm i Humanist forlag.

Hun ville ekskludere forlaget Legatum Publishing fra Foreleggerforeningen, fordi Legatum ifølge henne «står for høyreekstrem og fascistisk ideologi».

Legatum Publishing var ikke invitert til å delta i debatten, selv om forlaget selv ønsket å stille, men de hadde fått lov til å komme med en skriftlig uttalelse som ble lest opp:

«Vi er et uavhengig forlag med ytrings- og organisasjonsfrihet på lik linje med alle andre forlag. Vi står fritt til å utgi de bøkene vi måtte ønske. Dette burde være en ikke-sak.»

I løpet av radioinnslaget kom det flere sterke karakteristikker av Legatum Publishing, oppsummert av PFU-sekretariatet her.

Påstanden fra Pihlstrøm ble først framsatt i en artikkel som ble publisert i Transit Magasin.

Roser NRK for forsøket

Dagens behandling førte til en lang diskusjon i PFU. Representantene kom med mye ros til NRK, og mente at redaksjonen hadde gjort mye riktig. Men ifølge flertallet var ikke dette nok til å unngå en fellelse.

Både det at uttalelsene fra Legatum ble lest opp – og at forlaget og en av forlagets forfattere – i ettertid fikk slippe til med innlegg hos NRK Ytring, ble sett på som gode tiltak, men flertallet mente at NRK burde ha gjort mer.

Flere påpekte også at NRK i større grad burde ha forutsett at debatten kunne utvikle seg i den retningen den gjorde.

– De burde ha forutsett at det ville komme utsagn mot Legatum, sa PFU-medlem Asle Toje.

Ikke tilstrekkelig

Eivind Ljøstad la til at NRK hadde gjort alt riktig, men så var det noe med gjennomføring som ikke var tilstrekkelig.

Han trakk også fram at programlederen gjorde flere forsøk på å avskjære og stoppe debatten da de sterke påstandene ble fremmet.

Ljøstad var lenge i tvil om NRK skulle felles, og endte til slutt med å ta dissens sammen med PFU-leder Anne Weider Aasen.

Begge argumenterte med at det skal være stor takhøyde i en debattflate, her skal ytringsrommet være stort.

I sin uttalelse understreker PFU at NRK er i sin fulle rett til å velge hvilke debattanter de vil ha med. Men at NRK i større grad burde ha forsøkt å avskjære de sterke påstandene.

– Forsøkene på å rette er ikke gode nok, sa Gunnar Kagge, som representerer journalistene i PFU.Powered by Labrador CMS