TV 2 bryter god presseskikk når de dekker VAR-diskusjonen uten å opplyse om bindinger, mener klager.
TV 2 bryter god presseskikk når de dekker VAR-diskusjonen uten å opplyse om bindinger, mener klager.

Pressens Faglige Utvalg

Mener TV 2 må opplyse om VAR-bindinger – klager til PFU

– Kan påvirke TV 2s journalistikk, mener klager. 

Publisert

TV 2 er klaget inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) på grunn av en avtale om videoassistert dømming (VAR).

Klager er Egil Heinert, som mener TV 2 ikke viser åpenhet om bakenforliggende forhold når de lager journalistikk om VAR, samtidig som de kan ha en rolle i å tilrettelegge for nettopp VAR i norsk fotball. 

Fotballmagasinet Josimar har også omtalt klagen.

Det er TV 2 som har rettighetene til å vise norsk eliteseriefotball. Flere norske supportergrupper har markert seg sterkt kritisk til innføringen av VAR i norsk fotball den siste tiden.

Teknisk oppsett

I avtalen mellom TV 2 og forvalteren av medierettighetene til norsk fotball, Fotball Media, forplikter TV 2 seg til å levere teknisk oppsett og bilder til VAR-bruk, hevder Heinert i klagen Journalisten har sett.

Avtalen han referer til er konfidensiell, men tilbake i 2021 tilbød TV 2 seg å legge til rette for VAR for norsk fotball, i forbindelse med at de skulle overta rettighetene. 

Da uttalte sportsredaktør Vegard Jansen Hagen til VG:

– Vi har sagt at vi som rettighetshaver kan tilby det tekniske oppsettet som trengs for å innføre VAR i Norge.

– Kan påvirke journalistikken

Klager mener TV 2 bryter god presseskikk når de lager journalistikk på VAR, uten å informere om at de har kommersielle bindinger til løsningen, og at avtalen er presseetisk problematisk. 

«Avtalen TV 2 har inngått med Fotball Media AS om å sende norsk fotball, kan påvirke TV 2s journalistikk. Fordi avtalen er konfidensiell, vet ikke allmenheten hvilke bindinger som potensielt ligger mellom mediet og objektene som dekkes», heter det i klagen.

Sportsredaktør Vegard Jansen Hagen skriver i en sms til Journalisten at klagen er relativt lang, og at de må bruke en del tid på å gjennomgå den grundig punkt for punkt. 

– Av hensyn til en ryddig prosess avventer vi en eventuell behandling i PFU før vi svarer dette ut, skriver Jansen Hagen. 

PFU opplyser at de helt nylig har mottatt klagen.

Powered by Labrador CMS