Hege Ulstein. Foto: Helge Øgrim

Dagsavisen: Pressen bør granske seg selv

Pressens organisasjoner bør ta initiativ til å granske dekningen av saken der en 13-åring døde av underernæring nyttårsaften, skriver Dagsavisens Hege Ulstein.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nyttårsaften ble 13 år gamle Angelica funnet død på en hytte i Valdres. Moren er nå tiltalt for grov omsorgssvikt og anklaget for å ha unnlatt å sørge for at datteren fikk nødvendig helsehjelp, og må møte for retten neste år.

Moren hevder på sin side at datteren utviklet spiseforstyrrelser som følge av mobbing ved skoler i Bærum.

LES OGSÅ: Da det ble klart at Jon Gangdals bok om Angelicas dødsfall skulle komme, ble det viktig for Kjersti Sortland å publisere Budstikkas dokumentar

Barn ble straffet

Dagsavisens kommentator Hege Ulstein mener det er aspekter ved denne saken som bør få konsekvenser også utenfor rettsapparatet. Blant annet peker hun på hvordan voksne mennesker både i pressen og på sosiale medier har omtalt og behandlet barna i den døde jentas omgangskrets.

– Disse barna har vært tiltalt, dømt og straffet i et folketribunal uten rettssikkerhet, skriver Ulstein.

Hun mener derfor at pressens organisasjoner selv bør ta initiativ til å granske og trekke den nødvendige lærdommen av medienes håndteringen av saken.

Egen dekning

Konstituerte generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Presseforbund (NP) er enig i at Ulstein har mange og sterke argumenter for at medienes behandling av denne saken blir gransket nærmere.

– Men dette er ikke noe som NP kan ta stilling til i løpet av en formiddag, sier Øy.

– Det viktigste i første omgang er at den enkelte berørte redaksjon ser nærmere på sin egen dekning og metodebruk, sier Øy som dessuten mener at saken helt sikkert vil være tema for debatt også i andre redaksjoner og på ulike møter, kurs og konferanser i medieorganisasjonene.

Kan komme klager

Øy sier at NP og Pressens Faglige Utvalg (PFU) også må forholde seg til at det kanskje kommer klager mot medier med grunnlag i Vær varsom-plakaten.

– Da må NP også – i overskuelig fremtid – vurdere tiltak i den retning Hege Ulstein foreslår, legger han til i en epost til NTB.

Powered by Labrador CMS