Renate Karlsmoen er leder i NJ Student og studerer journalistikk ved Oslo Met.

NJ lansmøtet 2023

NJ Student-leder på sitt første landsmøte: – Skal ikke bare sitte der og nikke

Renate Karlsmoen stiller som kandidat til NJs landsstyre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Siden høsten 2022 har Renate Karlsmoen vært leder for NJ Student. Året før var hun nestleder for Veronika Elwart.

21-åringen fra Trysil jobber fulltid i Dagbladet mens hun gjør ferdig journalistikkstudiet ved Oslo Met denne våren.

Under Norsk Journalistlags (NJ) landsmøtet på Gardermoen 21.-23. mars, vil 15 landstyremedlemmer og åtte varamedlemmer bli valgt. Karlsmoen har stilt som kandidat. Hun mener hennes perspektiver som ung journalist kan være til nytte i landsstyret.

– Jeg er snart ferdig som student og er helt ny i arbeidslivet. Det er mange endringer som skjer i bransjen nå, med tanke på kunstig intelligens og andre ting som ofte engasjerer yngre generasjonen, sier hun til Journalisten.

Forslag til landsmøtet

Karlsmoen ønsker å sette fokus på mangfold i bransjen. Hun mener at fagforeningen i stor grad er konsentrert rundt hovedstaden.

– Jeg er fra et lite sted og har et annet forhold til hvordan man bruker media i mindre miljøer. Det mener jeg er viktig å snakke om, sier hun.

NJ-student har allerede vært i kontakt med Landslaget for lokalaviser (LLA) for å diskutere hvordan lokalaviser kan appellere i større grad til journaliststudenter.

– Det er dessverre slik at mange unge ser på det som lite attraktivt å jobbe i lokalavis eller ha praksis der. Vi ønsker å ha samtaler rundt det, sier Karlsmoen.

Under landsmøtet skal dessuten Karlsmoen og to andre studenter legge frem forslag til programmet som kan komme unge journalister til gode, sier hun.

– Vi skal ikke bare sitte der og nikke, men håper vi kan få i gang litt diskusjon, sier hun.

Lite engasjement

Karlsmoens studieløp har vært svært preget av covid-pandemien og nedstengningen. Hun fullførte videregående i starten av pandemien, og hoppet rett over til studiet i journalistikk. På grunn av smittevern foregikk mye av undervisningen digitalt. Hun mener at isolasjonen hennes kull ble utsatt for, kan være en av grunnene til at færre studenter har engasjert seg i fagforeninger.

– Studieløpet vårt ble litt amputert. Jeg har fått inntrykk av at mange av studentene i kullet mitt bare ønsker å bli ferdig med det kapitlet. Kanskje velger de heller å bruke energien sin på andre foraer, men det har vært lite engasjement på NJ Student sine arrangementer.

Det gjelder kun hennes kull, påpeker Karlsmoen. Hun ser at kullene under henne engasjerer seg i større grad.

Renate Karlsmoen visste lite om NJs arbeid før hun ble kastet inn som nestleder. Det angrer hun ikke på i dag, sier hun.

– Jeg tror bare man ble litt nummen av hele situasjonen.

Hun mener også at mange studenter har et ambivalent forhold til fagforeningen, i stor grad fordi mange ikke helt har oversikt over hva funksjonen til NJ er.

– Jeg visste ikke hva NJ var før jeg gikk i andreklasse på studiet. NJ bør være tidligere ute med den informasjonen til studentene, fordi det kan være utfordrende å forstå hva fagforeningen gjør.

– Hvordan mener du at NJ er relevant for unge journalister og journaliststudenter?

– Mange redaksjoner har meldt om dårligere økonomi, og da er NJ viktig for de som ønsker å beholde jobbene sine. NJ bidrar også til at journalister har et sted for debatt og arrangementer, sier hun og videre:

– Mye av det studenter er spesielt interessert i, som det å ha en sosial arena med foredrag, diskusjoner og nettverksbygging er noe fagforeningen jobber med, sier hun.

Klubbene er tilbake

Da Karlsmoen ble nestleder i 2021, var hun i praksis i fagbladet Sykepleien, som utgis av Norsk Sykepleierforbund (NSF). Hun be rådet av sin veileder om å dra til NJ Student sitt årsmøte.

Hun visste så vidt hva NJ var den gangen, men ble likevel valgt som nestleder, forklarer Karlsmoen.

– Jeg er veldig innadvendt og sier veldig lite, med mindre jeg har noe konstruktivt å komme med. Jeg sa veldig lite på begynnelsen av årsmøtet, men hadde etter hvert mange innspill angående vedtektene.

Hun ble både overrasket, men også glad, for å ha blitt kastet inn i fagforeningen.

Renate Karlsmoen har vært tilknyttet Dagbladet i ulike vikariater mens hun har vært under utdanning på Oslo Met.

Under pandemien ble flere av NJ Student sine klubber nedlagt. Noe av det hun er stolt over å ha bidratt med i NJ Student, er at de har klart få klubbene tilbake i løpet av det siste året.

– Vi slet i starten, innrømmer hun.

Nå er alle de syv studentklubbene tilbake, én på hvert journalistikkstudium.

– Hva er ambisjonene dine i NJ-organisasjonen fremover?

– Det er mange som spør om jeg har lederambisjoner. Kanskje ikke akkurat nå, men muligens i fremtiden. Jeg ønsker å roe meg ned og etablere meg litt i bransjen først, svarer studenten.

Ønsker fast stilling

Siden hun fikk jobb som sommervikar i Dagbladet Børsen i fjor sommer, har Karlsmoen vært tilknyttet Dagbladet i ulike vikariater. Hun trives godt i Dagbladet, sier hun, og har nå søkt på en fast stilling som hun håper å få.

Det siste året har vært travelt med fulltidsjobb, fulltidsstudium og engasjement i NJ Student. Men til sommeren vil hun ha fullført studiet og får mer tid til andre prosjekter.

– Det har vært gøy, men stressende i perioder. Nå som jeg snart er ferdig med studiet, er jeg klar for å slå meg ned, ha en jobb å gå til, og være med mennesker jeg er glad i som dessverre har blitt litt nedprioritert i det siste.

– Er du bekymret for fremtiden, med tanke på hvordan det står til med bransjen for tiden?

– Det spørs på hvordan markedet kommer til å se ut fremover. Jeg er snart ferdigutdannet og jeg vet ikke om jeg vil få en videre arbeidskontrakt. Man kan bli litt bekymret når man hører om sluttpakker og kutt, og når man ikke vet hva som kommer rundt hjørnet. Det er nok vanskeligere tider som kommer, men vi vil klare oss gjennom det, avslutter Karlsmoen.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS