Jakob Ellingsen mener NJs politiske program trenger en overhaling.

NJs landsmøte 2023

Håper det gjøres noe med NJs politiske program: – Det er en ugjennomtrengelig punktliste

– Nesten umulig å vite hvilken mediepolitikk NJ egentlig står for, sier Jakob Ellingsen, leder for NJ i Polaris Media.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag starter Norsk Journalistlags (NJ) landsmøte på Gardermoen. På programmet står blant annet debatter om fremtidens mediepolitikk og om journalister som ikke skiller mellom jobb og fritid. Det hele avsluttes torsdag med valg av nytt landsstyre.

Ny arena

Det er fire år siden sist landsmøte ble avholdt i fysisk format, og i mellomtiden er det kommet nye tillitsvalgte og ledere for lokallag til.

For journalist i Åndalsnes Avis og lokallagsleder i Møre og Romsdag, Katrine Silseth Naas, blir årets landsmøte det første.

– Det blir en ny arena og jeg håper å lære litt, sier hun til Journalisten.

Blant temaene hennes medlemmer er opptatt av, er det lønn som står høyest på agendaen, ifølge Naas.

– Vi har i årevis snakket om å få opp lønna for journalister, så vil fortsatt støtte opp om det.

– Ugjennomtrengelig

Leder for NJ i Polaris Media, Jakob Ellingsen, sier at det for dem er viktig at NJ klarer å speile bredden i journalistyrket. Det er viktig å både ta høyde for deM som jobber i store og veldig store mediehus, men også å ta vare på journalistene i de bittesmå mediehusene, sier han til Journalisten.

På det digitale landsmøtet for to år siden ble det ikke gjort noe med det politiske programmet, og ifølge Ellingsen er det noe det bør gjøres noe med i år.

– Man utsatte det arbeidet sist og det er flere- og åtti punkter som nærmest gjør det umulig å vite hvilken mediepolitikk NJ egentlig står for. Noen av punktene er motstridende og handler om det samme, uten at man har gått tilbake og sett hva som står allerede. Det er en ugjennomtrengelig punktliste, sier han.

Samtidig blir veldig viktig med gode debatter om det politiske programmet hvor delegatene blir enige om hvilke saker det skal jobbes for på mediepolitikken, sier Ellingsen.

– Hvilke standpunkt skal NJ stå for? Det må gjøres mulig å kunne lese uten at det skal være for vanskelig, sier han.

Rekruttering

Signalene fra medlemmene i Polaris er blant annet at lønns- og arbeidsbetingelser blir viktig, sier Ellingsen. Et gjennomgående tema er, ifølge ham, hvor travelt man har det på jobb.

– Noen er veldig opptatt av at man skal se på arbeidsbelastning. Men så er det også rekruttering, og at vi som fagforening må ta tak for å vise hvor gøy det er å være journalist.

Flere steder i landet er det vanskelig å få tak i folk, og sommervikarer spesielt. Hvordan blir etterveksten, spør Ellingsen, som understreker at også de som er mer sentralt plassert har vanskeligheter med å få tak i vikarer.

– Vi som er på en halvøy langt unna, vi er jo vant til at det er vanskelig. Men nå gjelder det en større gruppe. Det kan være et signal på hvordan fremtiden kan bli.

NJ Nord-leder Ann-Kristin Hanssen 022023
NJ Nord-leder Ann-Kristin Hanssen sier at å skille mellom jobb og fritid er viktig, selv om man har verdens beste jobb.

Ellingsen får støtte av lokallagsleder i NJ Nord og journalist i Fremover i, Ann-Kristin Hanssen, som mener rekruttering blir et tema man ikke vil kunne komme unna, samtidig som hun tror det er viktig å diskutere hvordan journaliststanden kan speile samfunnet bedre.

– Det er en kjensgjerning at vi aller er ganske like. Vi er veldig få med annen bakgrunn, som selvsagt har noe med språk å gjøre, men jeg håper på rekrutteringen kan gi mangfold på alle plan. Det vil være en styrke i tider med påstander om at man er fake news og der folk ikke liker såkalt main stream media, sier Hanssen.

Jobb og fritid

Som Journalisten har omtalt tidligere viser Journalistundersøkelsen 2022 at norske journalister sliter litt med å skille jobb og fritid. Ifølge Ellingsen er Polaris-medlemmene opptatt av arbeidsbelastningen, og også Hanssen er spent på hvordan Journalistundersøkelsen er blitt mottatt.

– Journalistikk er jo gjerne en livsstil og jeg kjenner meg veldig igjen i undersøkelsen. Ikke at arbeidsgiveren forventer at man svarer på epost utenom arbeidstid, men at jeg gjør det selv.

Å tvinge journalister til å legge bort telefonen når de har fri kan være viktig for å få folk til å bli i yrket, tror hun.

– Å skille mellom jobb og privatliv er bra, selv om man har verdens beste jobb.

Kaffemaskin og bar

Jakob Ellingsen mener det trengs gode diskusjoner rundt de økonomiske rammebetingelsene for mediene under landsmøtet, som støtteordninger, momsfritak og finansiering av NRK.

I det mange beskriver som en usikker tid, tror han NJ har en unik mulighet til klart og tydelig fremme viktigheten av uavhengige og redaktørstyrte medier, ifølge ham.

– Journalistikken er viktig når det er krig, falske nyheter og krefter som ønsker å splitte samfunnet. Noen er også opptatt av at vi ikke må snakke ned bransjen, og at det kanskje kan være skadelig og selvforsterkende, sier han.

Hanssen sier hun også håper på gode og konstruktive diskusjoner. Hun sitter selv i dagens landsstyre og sier det er viktig at neste landsstyre får klare signaler om hva medlemmene faktisk er opptatt av.

– Det dukker alltid opp overraskende og smarte innspill på landsmøtet, som for eksempel bærekraft og mangfold som kom sist. Det var gode tanker som vi burde ha tenkt på tidligere, så jeg er spent på hva som kommer i år, sier Hanssen.

Hun sier hun forventer gode diskusjoner både i plenum, ved kaffemaskiner og i baren på kvelden.

Powered by Labrador CMS