Sultan Haitham bin Tariq av Oman tar imot den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman i Omans hovedstad Muskat.

PRESSEFRIHET:

Vertsnasjon for pressekongress faller 30 plasser på pressefrihets-indeksen

Faller forbi Russland og havner blant verdens aller verste land for pressefrihet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det internasjonale Journalistforbundet (IFJ) skal i slutten av måneden samle sine medlemmer til kongress i Oman. Norsk Journalistlag (NJ) skal delta på kongressen i landet, som nå har falt 30 plasser på Reportere uten grensers nylig lanserte pressefrihetsindeks for 2022.

I fjor lå Oman som nummer 133 på listen, mens det totalitære sultanatet raser ned til plass nummer 163 i årets rangering. Til sammenligning har Russland falt fra plass nummer 150 til 155 siden i fjor.

Kun 17 land i verden rangeres nå som land med verre vilkår for journalister: Honduras, Djibouti, Saudi-Arabia, Bahrain, Egypt, Yemen, Palestina, Syria, Irak, Cuba, Vietnam, Kina, Myanmar, Turkmenistan, Iran, Eritrea og Nord-Korea.

NJ-leder Dag Idar Tryggestad sa til Journalisten i april at verken Norge eller de nordiske journalistforbundene sitter i organet som bestemmer hvor kongressen skal holdes.

– Dersom vi hadde kunnet påvirke, hadde vi jobbet for et annet alternativ. I stedet for en boikott mener vi det er bedre å dra til kongressen og forsøke å påvirke i annen retning. Både innad IFJ og i Oman, sa Tryggestad.

Leder Tine Johansen i Dansk Journalistforbund (DJ) kalte valget av land for «vanvittig» og «opprørende», men også DJ deltar på kongressen.

NJ-delegasjonen til hovedstaden Muskat vil bestå av Tryggestad selv, nestleder Hege Fagerheim, Eva Stabell og Espen Brynsrud.

Powered by Labrador CMS