Utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen ser ikke direkte støtte til Hamas, Islamsk Jihad eller andre væpnede grupper i Facebook-ytringer omtalt av MIFF og Dagen.

Gaza-konflikten

NRK-redaktør: – Ser at det i norsk kontekst kan tolkes problematisk

Forsvarer ytringer fra Gaza-frilanser etter kritikk fra Vebjørn Selbekk.

Publisert Sist oppdatert

De presseetiske alarmklokkene burde ringe på Marienlyst, mener Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.

I en kommentar onsdag skriver han om Facebook-ytringer fra 2021, fra en av frilanserne som bidrar for NRK fra Gaza, som Selbekk leser som støtteerklæringer til krigshandlinger fra Hamas.

Dagen omtaler blant annet at en av frilanserne, under Israel-Palestina-konflikten som utspilte seg i mai 2021, skrev «Eid in Gaza is different...» på Facebook, og la til, i sitattegn, men uten kildehenvisning: «'Oh Allah, honor us with victory'».

– Andre regler?

Innleggene har først blitt funnet fram og påpekt av organisasjonen Med Israel For Fred (MIFF), opplyser Selbekk, som ser på ytringene som problematiske og NRKs fortsatte bruk av frilanserteamet som «mildt sagt lite tillitvekkende».

Han spør:

«Hvis en norsk NRK-journalist hadde kommet med tilsvarende uttalelser, er vi overbevist om at den redaksjonelle ledelsen umiddelbart ville tatt vedkommende av arbeidet med denne typen saker. Hvorfor skal det gjelde andre regler på Gaza-stripen?»

Torsdag omtaler Dagen at også KrF-leder Olaug Bollestad stiller seg kritisk til NRKs bruk av frilanseren.

Journalisten har spurt NRKs utenriksredaktør, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, om kritikken fra Dagen-redaktøren.

– Våre frilansere har ikke uttrykt noe form for støtte til terrorangrepet 7. oktober, slår han først fast, og opplyser at NRK har samarbeidet med teamet i flere år.

– Sitater fra journalistikk

– Vi har ikke hatt noe å utsette på journalistikken de har levert til oss. De har vært viktige for at vi har kunnet beskrive de sivile i lidelsene i Gaza så lenge vi ikke selv slipper inn. Deres bidrag er alltid bearbeidet av NRK-journalister i Norge, skriver Mikkelsen i en e-post.

Facebook-postene fra 2021 er ifølge journalistene i hovedsak sitater fra journalistikk de har bedrevet, skriver Mikkelsen.

– Slik vi leser det er, er det heller ikke noe her som er direkte støtte til Hamas, Islamsk Jihad eller andre væpnede grupper. Det er verdt å minne om at palestinere i Gaza har levd og lever under svært krevende forhold. Vi ser at det i en norsk kontekst kan tolkes som problematisk slik det blir presentert, men slik vi vurderer det er det ikke noe som tilsier at vi skal avslutte samarbeidet.

 

Powered by Labrador CMS