NRKs Yama Wolasmal (t.h.) intervjuer Hamas-leder Osama Hamdan.

Skup 2024

Yama Wolasmal vinner IR-prisen

Hedret under Skup-konferansen.

Publisert Sist oppdatert

Under festmiddagen på Skup lørdag kveld, ble det klart at NRKs Yama Wolasmal er vinneren av IR-prisen 2024. Prisen deles ut av organisasjonen Internasjonal Reporter.

– Utenriksdekningen dominerte nyhetsbildet i 2023. Dette ga seg utslag i hele 55 nominasjoner til årets IR-pris, fordelt på 16 medier. De store mediehusene dominerer, og vi ser også at mange av de samme journalistene går igjen blant de nominerte, sier juryleder Anne Hege Simonsen i en pressemelding.

Wolasmal får prisen for intervjuer med Israels talsperson Mark Regev og Osama Hamdan i Hamas politbyrå.

– Annerkjennelse

I sin begrunnelse skriver juryen:

«NRK-korrespondent Yama Wolasmal har i sin dekning av krigen i Gaza vist seg som en journalist av internasjonalt format. Han får IR-prisen 2024 for sine særdeles godt forberedte intervjuer med Israels talsmann Mark Regev og Osama Hamdan i Hamas politbyrå. Wolasmal lykkes i begge tilfeller med å tydeliggjøre deres synspunkter og komme bakenfor de medievante aktørenes innøvede formuleringer. Han gjennomfører intervjuene med kunnskapsbasert selvtillit og stiller kritiske og konfronterende spørsmål uten å miste evnen til å lytte.»

NRKs Hanna Thorsen tok imot IR-prisen på vegne av Yama Wolasmal.

– Jeg ser på dette som anerkjennelse av den viktige og balanserte dekningen norsk presse har hatt av krigen, sier Wolasmal.

– Der de fleste land har hatt en skjev dekning føler jeg at Norge i stor grad har lykkes med å få frem nyansene, og gi folk den historiske konteksten som forklarer hvorfor denne konflikten er så fastlåst.

Dobbel hederlige

Det ble også delt ut to hederlige omtaler. Verdt å merke seg at samme frilans fotojournalist har vært med å lage begge reportasjene.

Første hederlig omtale, går til Øystein K. Langberg og Nora Savosnick for Aftenposten A-magasinet-reportasjen: «Døden i USA: Et livsfarlig land».

Juryen skriver:

«Reportasjen behandler levekårskrisen i USA på en innsiktsfull, opplysende og oppsiktsvekkende måte. Grundig research og god tid i felt gjør det statistiske tallmaterialet levende gjennom nære og engasjerende møter med mennesker fra mange samfunnslag.»

Hederlig omtale går til Per Christian Selmer-Anderssen og tidligere omtalte Nora Savosnick for Morgenbladet-reportasjen «Jakten på medløpere i Ukraina».

Om denne artikkelen skriver juryen:

«Reportasjen lykkes i å få frem gråsoner i en krig som ofte forstås i svart-hvitt. Her kommer vi nært på ukrainere som ikke flyktet fra russerne, og som blir oppfattet som medløpere av sine landsmenn. Dermed får vi også en dypere forståelse av både menneskelige og politiske dilemmaer som oppstår i krigens kjølvann.»

Øystein K. Langberg og Nora Savosnick på jobb for Aftenposten.
Per Christian Selmer-Anderssen og Nora Savosnick på jobb for Morgenbladet.
Powered by Labrador CMS