Nyskapende festival i Trondheim

Dokumentarmiljøet i byen har laget en festival på tvers av sjangre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag er det premiere for Trondheim Dokumentarfestival. I løpet av tre dager i Dokkhuset presenteres verdenskjente og nordiske pressefotografer, internasjonalt anerkjente dokumentarister, og noen av våre egne mest populære dokumentarskapere.

Det blir radiodokumentar, prisbelønnet dokumentarfilm gjort til teater og et debattmøte mellom Tore Strømøy og Banden i P3. Blant annet.

– Ideen er å samle folk fra forskjellige miljøer i Trondheim som er interessert i dokumentar. Vi er mange som driver med litt av det samme. Og tenkte det kunne være spennende å trekke veksler på hverandre, sier festivalleder Kim Nygård, som til daglig er fotograf i Adresseavisen.

Hvert år

– Det finnes en haug festivaler, men de er som regel spesialiserte på ett fagfelt. Trondheim er en by hvor ulike miljøer lett treffes og det samspillet vil vi utnytte.

Nygård sier hovedmålet er å vise fram det som er bra innenfor de ulike uttrykksformene til publikum. Dette er ikke et fagseminar for dokumentarskaperne sjøl.

– Programmet er blitt et slags «best of» fra foto, film, radio, teater og journalistikk.

Initiativtakerne har merket at entusiasmen er stor. En uke før festivalen har mer enn 130 meldt seg på via Facebook.

– Folk synes dette er en god idé. Vi satser på at dette skal bli en årlig festival, sier Nygård.

Samarbeid

Festivalen er kommet i stand i et samarbeid mellom Pressefotografenes Klubb, Cinemateket, Trondhjems Journalistforening, Klipp og lim media AS, Banden i NRK P3 og Dokkhuset.

Festivalen har deltakere fra Danmark, Storbritannia, USA og Norge, i tillegg til filmer fra Sverige og Canada. På plakaten står blant andre Thomas Lekfeldt (Danmark), Richard Parry (UK), Jørn Haudemann-Andersen, Richard Sagen, Antonin Kratochvil (USA), Bjørn Erik Hanssen, Solveig Melkeraaen, Tore Strømøy og Ken Wasenius-Nilsen.

Powered by Labrador CMS