Varden-redaktør Tom Erik Thorsen vil ta saken til retten om politiet opprettholder beslutning om beslagleggelse.
Varden-redaktør Tom Erik Thorsen vil ta saken til retten om politiet opprettholder beslutning om beslagleggelse.

Politiet vil beslaglegge videomateriale fra Varden

Krever materiale fra dekning av storbrann.

Publisert Sist oppdatert

Se politiets svar på saken her.

Politiet i Sør-Øst har fattet beslutning om å beslaglegge videomateriale fra Vardens dekning av en brann i Porsgrunn sentrum i mars.

Det får Journalisten bekreftet fra Varden-redaktøren Tom Erik Thorsen fredag formiddag.

Thorsen forteller at politiet besluttet å beslaglegge alt materiale, også upublisert, men at de etter motstand fra redaktøren sendte ny beslutning om beslagleggelse av alt publisert materiale.

– Begrunnet grundig

I midten av mars dekket Varden, og andre medier, storbrann i Meierigården i Porsgrunn sentrum. Politiet har gått ut med at de mistenker at brannen er påsatt.

– Politiet rettet først en henvendelse til oss om å overføre videomateriale fra vår dekning av brannen. Det ønsket ikke vi å gjøre. Det er det mange gode grunner til, og jeg begrunnet dette ganske grundig overfor politiet, sier Thorsen til Journalisten.

Politiet svarte med å fatte beslutning om å beslaglegge alt videomateriale fra dekningen av brannen.

– Da hadde jeg behov for å rette spørsmål til politiet, om de virkelig mente dette. Vi kan ikke hindre dem i å benytte seg av publisert materiale, men vi vil ikke sende dem upublisert materiale, sier Thorsen.

Dermed kom det en ny beslutning fra politiet, som nå ønsker å ta beslag i alt publisert materiale, sier Thorsen.

Varsler rettslige skritt

– Både rent praktisk og prinsipielt, er det ikke en farbar vei at politiet fatter beslutninger om å beslaglegge materiale fra norske medier. Verken publisert eller upublisert. Det er en praksis som vil være svært uheldig, sier Thorsen.

Hvis politiet opprettholder beslutningen om å beslaglegge upublisert materiale, må Varden bringe saken inn for retten, varsler redaktøren.

Han ser ikke noe poeng i å sende politiet videoene som avisa allerde har publisert.

– De ligger tilgjengelig for alle. Jeg forventer at politiet har evne, vilje og kompetanse til å sikre det de trenger. Det bør de klare.

Journalisten har vært i kontakt med Sør-Øst Politidistrikt, som hittil ikke har besvart spørsmål om saken.

Powered by Labrador CMS