Journalist i Østlands-Posten, Therese Eskelund, roser samarbeidet med NRK.

Roser samarbeid mellom Østlands-Posten og NRK:
– Dette er noe vi gjerne gjør mer av

Redaksjonene samarbeidet i alle faser da de satte fokus på tvungent psykisk helsevern.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I helga ble resultatet av et uvanlig samarbeid mellom Østlands-Posten i Larvik og NRK Vestfold og Telemark publisert.

De siste to månedene har mediene jobbet tett gjennom hele den journalistiske prosessen, og begge mener de har fått et bedre produkt enn hva de kunne klart alene.

– Dette er noe vi gjerne gjør mer av, sier nyhetssjef i NRK Vestfold og Telemark, Richard Aune, til Journalisten.

Mange dommer

Opptakten til samarbeidet mellom Østlands-Posten og NRK startet for mer enn ett år siden. Krimjournalist i Østlands-Posten, Therese Eskelund, hadde over tid undret seg over at det stadig ble skrevet om særreaksjon i tingrettens berammingslister, altså tvungent psykisk helsevern.

Hun lurte på hvem personene som fikk disse særreaksjonene var, hvilke skjebner som lå bak og hvordan personene ble behandlet.

– Så jeg dro i retten en dag og møtte en forsvarer som mente systemet hadde svikta. Det var en sak om en larviksmann i psykose, som hadde drept moren sin. Han hadde vært veldig syk i mange år, og forsvareren sa at dette ikke var en veldig spesiell sak, sier Eskelund til Journalisten.

Forsvareren mente det var mange psykisk syke som ikke får oppfølgingen de trenger og som både er til fare for seg selv og andre.

– Jeg tok kontakt med en overlege på psykiatrisk her i Larvik som fortalte at tvungent psykisk helsevern har eksplodert, og at man kommer til å se flere forbrytelser begått i psykose fremover, forteller Eskelund.

Etter hvert forstod hun at sakskomplekset var for stort for henne alene. Flere dommer med tvungent psykisk helsevern og færre døgnplasser i psykiatrien hang sammen, og hun ønsket å vite hvem det går utover.

– Hvordan skal jeg som lokaljournalist klare alt dette, tenkte jeg. Jeg fant noe som var mye større enn det jeg hadde trodd. Så da tok jeg kontakt med NRK.

– Veldig spennende

Nyhetssjef i NRK Vestfold og Telemark, Richard Aune, forteller at de syntes henvendelsen fra Eskelund var veldig spennende. Hun hadde rundt 20 caser med mennesker som på ulike måter var berørt av psykiatri og færre døgnplasser.

– De hadde starta før oss og hadde kjennskap til konkrete historier fra Larvik, og ting som vi kunne bruke i andre områder. Det var en åpenbart gevinst for oss. Vi lærte av dem og motsatt, sier Aune om samarbeidet.

Under hele den journalistiske prosessen har de to mediene jobbet sammen, om alt fra hvilke kilder som brukes og hvilke historier som skal fortelles til hva som skal publiseres. Resultatet er blant annet et 31 siders bilag i Østlands-Posten, en stor digital rigg, en større sak på NRK.no og sak til Dagsrevyen.

Nyhetssjef i NRK Vestfold og Telemark, Richard Aune, tror sakene ble bedre som følge av samarbeidet med Østlands-Posten.

– Vi har flere oppfølgingssaker på gang og snakker også med politikere nå for å få reaksjoner på sakene vi har laget. Der står vi også side om side med Østlands-Posten, sier Aune.

Hva skjedde da politikerne strupa antall døgnplasser for de farligste psykisk syke , spør han, og hvilke konsekvenser har det for samfunn og pårørende?

– Hvordan skal vi hjelpe de farligste psykiske syke og hvordan sikre familiene og omgivelser for øvrig, og hvorfor har det blitt sånn? Det er det vi ønsker svar på, sier han.

Mer samarbeid

Eskelund roser også samarbeidet og forteller at NRKs kompetanse blant annet har hjulpet veldig i arbeid med tall og informasjon fra Helsedirektoratet, Statistisk sentralbyrå og Kripos.

– Det var mye å forholde seg til og mange menneskeskjebner. Noen er drept, noen familier går til grunne, så det å bli møtt med åpne armer av NRK gjorde at vi fikk mer slagkraft. Vi er heller ikke vant til å jobbe med så store komplekser, sier hun.

Hun opplever at det tidligere er skrevet saker om tvungent psykisk helsevern og sammenhengen med færre døgnplasser, men at det kun har vært små drypp.

– Det er saker i lokalaviser her og der, Aftenposten har hatt gode saker, naboavisen har hatt saker. Men nå håper vi at vi har klart å samle noen tråder og får presentert dette på en helhetlig måte.

Hun får støtte av Aune i NRK, som sier at det har vært veldig spennende at produktet er blitt til med et så tett samarbeid.

– Det er ikke konkurransen som er viktig her, men best journalistisk produkt totalt sett, sier han.

Han er helt sikker på at sakene i både NRK og Østlands-Posten er blitt bedre som følge av samarbeidet, og forteller at NRK gjerne ser på muligheten for å gjøre lignende prosjekter med både larviksavisen og andre medier.

Powered by Labrador CMS