Erik Nord. Foto: Bjørn Åge Mossin.

Følger Telenors bransjemakt

Trond Giske ville gå eierskapet etter i sømmene, og nå er Telenor blitt enda større. Regjeringen tar det til etterretning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Våren 2008 gjorde daværende kulturminister Trond Giske det klart at han hadde som ambisjon å gå opp norsk medieeierskap. Han var kritisk til at Telenor eide både infrastruktur og innholdsleverandører på TV, samtidig som selskapet er en de to største eierne i A-pressen.

Tirsdag sikret Telenor seg også negativ kontroll i Nordens største betal-TV-selskap, C More Entertainment som igjen eier Canal Plus.

Etterretning

Konstituert statssekretær Roger Solheim i Kulturdepartementet sier til Journalisten at de tar kjøpet til etterretning. Han understreker at Telenor er i sin fulle rett til å gjøre dette grepet, og at regjeringen uansett ikke vil foreta seg noe i forhold til det nå.

– På generell basis kan jeg si at vi etter sommeren starter en gjennomgang av medieeierskapsloven. Nettopp for å se på ulike aktører som har eierskap i ulike ledd i verdikjeden, og vurdere om det går ut over det mangfoldet vi ønsker publikum skal nyte godt av.

– Har regjeringen tatt et skritt tilbake overfor Telenors medieeierskap?

– Nei. Vi ser at noen aktører kan bli dominerende og at det kan gå ut over konkurransen i mediemarkedet.

– Og det er ikke Telenor i dag?

– Jeg har ikke lyst til å gå inn på karakteristikk av noen aktører i dag. Men det er viktig for regjeringen å sikre mediemangfold og konkurranse.

Gjennomgang

Gjennomgangen av eierskapslovgivningen vil begynne over sommeren. Solheim er usikker på hvor snart det vil komme et lovforslag på bordet.

Etter kjøpet av Canal Plus har Telenor fått eierskap i to forskjellige TV-tilbydere: TV 2 Zebra, som også eier TV 2 Sport – og Canal Plus. Administrerende direktør Erik Nord i Telenor Media and Content Services forklarer at det ikke endrer Telenors medieeierskap.

Til Journalisten sier Nord at Telenor vil ha partnerskap både på nordisk og på nasjonalt nivå.

Informasjonsdirektør Rune Indrøy i TV 2 sier at de ikke ønsker å gjøre innsigelser mot Telenors TV-kjøp.

– Vi er vant med at Telenor sitter som eiere mange steder rundt omkring.

Powered by Labrador CMS