Det ble TV 2 som fikk avbildet Viggo Kristiansen etter domsavsigelsen. I speilet inne på Baker Nordby er fotograf Christian Roth Christensen og journalist Magnus Braaten synlige.

Viggo Kristiansen frikjent

Slik sikret TV 2-teamet de historiske Viggo-bildene:
– Overraskende at ingen fulgte etter oss

Forlot pressekonferanse da Viggo Kristiansen ble sett på kafé.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi er såklart glade og fornøyde for at vi kunne være alene om disse bildene. Men det er ikke Magnus og meg som er så viktige her. Dette er norgeshistorie, sier TV 2-fotograf Christian Roth Christensen.

For de som fulgte domsavsigelsen i den gjenopptatte Baneheia-saken torsdag, ble det etter hvert tydelig:

De eneste bildene av hovedpersonen selv, Viggo Kristiansen, var å finne hos TV 2.

Det var det fotograf Christensen og krimjournalist Magnus Braaten som sto for.

Forlot pressekonferanse

Til Journalisten forteller kollegene om opptakten til noen korte, viktige minutter inne på en kafé i Oslo sentrum.

Et samlet pressekorps, inkludert Braaten og Christensen, var samlet til forsvarernes pressekonferanse etter domsavsigelsen da en TV 2-medarbeider la merke til at Viggo Kristiansen og familien gikk inn på Baker Nordby.

Braaten og Christensen fikk oppgaven med å oppsøke dem, og måtte brått komme seg ut av pressemøtet.

Da føler man fort at man har rampelyset på seg, forteller Braaten:

– En fra NRK spurte om jeg hadde fått nok av historietimen, for da snakket forsvarer Gulstad om hendelser fra tiden Viggo satt inne. Jeg måtte bare nikke med. Jeg hadde nok selv, hvis noen brått gikk fra salen, tenkt at «nå har de noe».

Fotograf Christensen beskriver at litt av pressefotografenes jobb også er å følge med på hva de andre driver med.

– Sånn sett var det nesten overraskende at ingen fulgte etter oss, men det var jo bra for oss, det, sier Christensen.

– Hans egen avveining

Inne på kaféen ble Braaten, som har vært tett på Baneheia-saken over tid, umiddelbart gjenkjent som journalist av familien Kristiansen, forteller han selv.

I situasjonen, siden Kristiansen lenge i forveien hadde gjort det klart at han ikke ønsket å avbildes, gjaldt det å opptre med respekt og ydmykhet, forteller TV 2-kollegene.

– Vi var helt tydelige på at vi ikke ønsket å forstyrre, men bare ville spørre om noen kjappe ord. Det var en kjempelettet familie vi møtte, og vi sto og snakket litt sammen.

Det ble raskt avklart at Kristiansen ikke ønsket å uttale seg. Så gikk de andre i familien med på å bli avbildet, forteller Braaten.

Så, etter litt betenkningstid, kom beskjeden fra Viggo Kristiansen selv.

– OK, ta noen bilder, sa han med et stort smil, beskriver Braaten.

Det var aldri snakk om noen overtalelse fra noen andre, slår han fast.

– Dette var hundre prosent hans egen avveining.

– Resultat av langsiktig arbeid

Da kunne fotograf Christensen, som bevisst hadde holdt seg litt i bakgrunnen, tre frem og gjøre jobben sin.

– Det handler litt om tillit, å først og fremst la den uten kamera være den som de skulle snakke med. For meg ble oppgaven like deler å vise respekt for mennesket i situasjonen, og samtidig ta så gode bilder som mulig, sier Christensen.

– Jeg er imponert over hvordan Christian løste oppgaven, i forferdelige lysforhold og på veldig liten flate der det var vrient å fange et bilde av alle samtidig, sier Braaten.

Samtidig var teamet bevisst på at de ikke kunne «henge på» familien lenge, og risikere å skape mer oppsikt enn de ønsket. Totalt brukte de syv-åtte, maks ni minutter inne på kaféen, anslår de.

Braaten er tydelig på at TV 2 hadde flaks, men mener samtidig at redaksjonens langsiktige innsats i saken absolutt spiller inn.

– Jeg tror ikke så veldig mange andre redaksjoner hadde fått de bildene hvis de ramlet over familien på samme måte. Jeg ser på det som et resultat av langsiktig arbeid og kontakt med familien over tid.
Powered by Labrador CMS