Selger flere aviser i bokbyen

Folketallet går tilbake, men redaktør Marianne Drivdal i Tvedestrandsposten selger likevel flere aviser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er sommer- og feriestemning i småbyen ved Skagerrak. Riktignok er været litt grått, men redaktør og disponent Marianne Drivdal gleder seg over at avisen er i framgang. De har passert 3500 i opplag, og det skyldes ikke minst at mange hyttegjester tegner helårsabonnement.

Grunnlagt av Arne Garborg

Og det er en tradisjonsrik avis. Den ble startet i 1872 av Arne Garborg da han studerte på lærerskolen på daværende Holt Seminarium. I 2003 ble avisen overtatt av A-pressen og skilt ut fra Tvedestrand Boktrykkeri. Marianne Drivdal er selv kristiansander, men har vært ti år i Tvedestrandsposten.

Tvedestrand er en utpreget turistby, men redaktøren mener det er liv og røre utenom sommersesongen også. Byen har mange tradisjonelle håndverksbedrifter, og mange av dem er knyttet til sjø og båtindustri.

Mye kultur

– Og så er vi jo i bokbyen ved Skagerrak. Det er en rekke arrangementer året gjennom, og i sommer får vi blant annet besøk av Frid Ingulstad, Lars Saabye Christensen og Vigdis Hjorth, sier Drivdal og legger til at man også har Nordens største musikkfestival med kristen innretning og Kystkulturuka.

– Liker du å jobbe om sommeren?

– Ja, så absolutt. Det er fint å jobbe i en by som syder av liv om sommeren.

– Hvor mange er det på jobb i redaksjonen i dag?

– I dag er vi fire redaksjonelle medarbeidere. Normalt er vi fem, men to er på ferie og så har vi en vikar.

– Hvilken sommersak husker du best?

– Jeg husker et intervju med Bernt Stangholm, tidligere norsk ambassadør i Teheran. Sommeren 2004 var han på fisketur med en sommergjest ganske langt utenfor Sandøya. Etter å ha fisket en stund, nappet det skikkelig i sommergjestens snøre. Men hun klarte ikke å få fangsten over bord. Både fisk, krok, snøre og det hele forsvant i bølgene. Det viste seg at svivelen hadde løsnet fra snøret, mest sannsynlig fordi den ikke var forsvarlig lukket.

En måneds tid senere var Stangholm igjen ute på havet og fisket. Og det er nå det utrolige skjer. Det napper, og da han lemper torsken over båtkanten, ser han at kroken ikke henger i kjeften på torsken, men i svivelen, det bittelille øyet på snøret som sommergjesten mistet i juli.

– Har du noen gang hatt så dårlig samvittighet på grunn av en sak du har laget at du ikke har fått sove?

– Ja, det hender at jeg utpå kvelden eller natten lurer på om det jeg skrev var riktig. Jeg har våknet opp av slikt, men som regel har jeg hatt følelsen av at alt var bra etter å ha lest saken på trykk neste morgen.

– Hva gjør dere for å fylle spaltene når den verste sommertørken setter inn?

– Da tar vi en taxibåt ut til Lyngør eller noe sånt og snakker med folk. Vi reiser bare ut på måfå og kommer alltid hjem med noe.

– Hvor mange grader er det i redaksjonslokalene på de varmeste sommerdagene?

– Akkurat i dag er det ikke det aller beste været, men ellers så har kanskje jeg det varmeste kontoret. Jeg har hjørnekontor med sol hele dagen, så det er fort over 30 grader.

– Hva skulle du ønske du kunne skrive mer om?

– Utfordringen for vår lille redaksjon sommerstid er å rekke rundt på alle arrangementene. Etter en stille vinter skjer plutselig alt på en gang.

– Hvor mange venner har du på Facebook?

– Ingen. Jeg er ikke på Facebook.

– Når og hvor skal du ha ferie?

– Kystkulturuka starter 7. juli, og når den er ferdig, drar jeg på ferie til Lipari, like nord for Sicilia. Og så skal vi innom Palermo og Taormina.

– Hva er dagens toppsak?

– Dagens toppsak gjelder et nytt boligkompleks i havnen. Det dreier seg om 20 nye leiligheter, og fredag får de første ti overrakt nøklene. Det er en sak vi har fulgt lenge fordi den berører mange ulike problemstillinger.

Powered by Labrador CMS