Justisministeren slettet bildet hun la ut på Facebook i helga.

Sylvi Listhaug slettet omdiskutert bilde fra Facebook

Justisministeren hadde ikke tillatelse til å bruke bildet fra nyhetsbyrået Associated Press (AP). 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) har slettet det omdiskuterte innlegget på Facebook hvor et bilde av islamistiske krigere var brukt. 

– Jeg har nå slettet innlegget og bildet som ble lagt ut på fredag. Grunnen til dette er at de som har rettighetene til bildet i Norge, har gitt oss beskjed om at det ikke kan brukes i politisk kampanje. Det må vi selvsagt forholde oss til. Ønsker alle en fin dag videre, skriver Listhaug som en forklaring på at innlegget er slettet.

NTB scanpix ba på vegne av Associated Press (AP) Sylvi Listhaug om å fjerne bildet fra sosiale medier på grunn av begrensninger det amerikanske bildebyrået har satt for salg av bilder til politiske aktører.

Begrensninger

– Vi har på vegne av Associated Press bedt Sylvi Listhaug, via hennes rådgiver Espen Teigen, om å fjerne bildet fra Facebook. Årsaken til det er at AP har vilkår som setter begrensninger for salg av redaksjonelle bilder til politiske partier og interesseorganisasjoner, sier redaktør og leder for visuell kommunikasjon Christina Dorthellinger i NTB.

Over bildet av krigere fra opprørsgruppen al-Shabaab i Somalia skrev Listhaug «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet – Lik og del» fredag morgen. Innlegget vakte voldsomme reaksjoner over et bredt spekter. Både opposisjonen på Stortinget, overlevende etter terrorangrepene 22. juli 2011 og Høyre-medlemmer har reagert.

Onsdag ettermiddag fjernet Listhaug innlegget fra den åpne profilen sin på Facebook.


Espen Teigen er flau over at han publiserte bildet for Sylvi Listhaug. 

Brøt rettigheter

Listhaug hadde verken kreditert fotograf eller rettighetshaver i Facebook-posten – stikk i strid med NTBs retningslinjer og gjengs praksis. Politisk rådgiver Espen Teigen har tidligere sagt at Frp hadde kjøpt bildet på en internasjonal side og at de ikke var klar over at det var egne regler for bruk i Norge. Da de ble gjort oppmerksom på spørsmålene om rettigheter tok Teigen initiativ til å betale for bruken, men da ble det også kjent at AP ikke tillater bruk av sine bilder til politisk propaganda.

– Så vidt jeg har klart å bringe på det rene, er bildet heller ikke formidlet til Sylvi Listhaug fra AP internasjonalt, sa Dorthellinger.

– At Sylvi Listhaug som justisminister laster ned og publiserer et bilde uten tillatelse, viser bare hvor viktig det er å forfølge slik ulovlig bruk av bilder, uttalte Dorthellinger.

Powered by Labrador CMS