EPA (European Photo Award) John T. PEdersen gikk til topps i kategorien: Mennesker og miljø, med serien Survive in Katanga.
John T. Pedersen gikk til topps i kategorien Mennesker og miljø, med serien «Survive in Katanga».

Fotojournalistikk

Til topps i europeisk fotokonkurranse:
– Som å vinne i Lotto

John T. Pedersen vant European Photo Award for serien «Survive in Katanga».

Publisert Sist oppdatert

Fredag i forrige uke fikk fotojournalist John T. Pedersen en overraskende e-post fra European Photo Award (EPA): Han hadde gått helt til topps i kategorien «Mennesker og miljø» med serien «Survive in Katanga».

Dokumentarserien viser livet til Moreen Ajambo, bokseren på det ugandiske landslaget og syvbarnsmoren fra Katanga-slummen i Kampala, Uganda. 

Det var nettopp starten på hennes historie som ga Pedersen en pris i World Press Photo så seint som i 2019.  

Han har nemlig fulgt henne siden 2018. 

– Handler om menneskene

Den gang dro Pedersen til Uganda for å dokumentere flyktningstrømmen fra Sør-Sudan. Han dumpet innom en bokseklubb, og traff på Ajambo. 

Han har reist tilbake for å dokumentere livet hennes flere ganger siden; i 2021, da i tospann med journalist Tommy Halvorsen, og nå sist i vår for å dokumentere livet i Katanga-slummen. 

– Jeg har vært interessert i å følge opp hennes historie. Hun har et veldig spesielt dagligliv i slumområdet der hun også jobber som frisør og lager mat til naboene, forteller Pedersen til Journalisten. 

Han fortsetter: 

– Det er en forferdelig historie. Selv om heder og ære er fint, er det viktig å si at dette handler om menneskene jeg fotograferer. 

EPA (European Photo Award) John T. PEdersen gikk til topps i kategorien: Mennesker og miljø, med serien Survive in Katanga.

– Må ut av Norge

Pedersen jobber som frilansfotograf og har vært tilknyttet Dagbladet i 22 år. Han har sett seg nødt til å jobbe med større prosjekter i tillegg til å ta dagsaktuelle nyhetsbilder for pressen. Det på tross av at det ikke alltid er like lett å få prosjektene på trykk.

John T. Pedersen
John T. Pedersen

– Her hjemme er tilbakemeldingene ofte at bildene og prosjektet er for snevert, selv om bildene er gode, forteller han. 

Han fortsetter: 

– Det garanterer ikke klikk, ikke sant, men sånn er det. Prosjektet må ut av Norge for at det skal bli sett. 

Ingen ville publisere

De brukte tid på å få saken om Ajambo på trykk i Norge. Til slutt var det Vi menn som fant historien viktig nok til å publisere. 

– Jeg tar ikke disse bildene for at de skal skal henge på veggen hjemme. Jeg vil jo noe med dem, jeg vil jo at disse historiene skal bli sett, sier en lett frustrert Pedersen. 

Han fortsetter: 

– Når det rører seg i det norske fotomiljøet synes jeg det er viktig å få det fram, men nå er det nesten sånn at om du har et litt større og tyngre prosjekt du ønsker å få på trykk, må du ned på knærne for å spørre avisene om dette er noe av interesse. 

EPA (European Photo Award) John T. PEdersen gikk til topps i kategorien: Mennesker og miljø, med serien Survive in Katanga. Foto: John T. Pedersen.
EPA (European Photo Award) John T. PEdersen gikk til topps i kategorien: Mennesker og miljø, med serien Survive in Katanga. Foto: John T. Pedersen.

At historien om Ajambo fortsetter  å vinne priser i utlandet synes Pedersen er fantastisk. I tillegg til hovedprisen i en kategori ble han også hedret med seks gull og tre platina i samme konkurranse, men for andre bilder i andre kategorier. 

– Det er kjempehyggelig og utrolig stas å motta en slik stor internasjonal pris igjen. Og det er utrolig gøy å vinne flere priser i en og samme konkurranse, sier han, og avslutter:

– Det er som å vinne i lotto. 

Powered by Labrador CMS