Otto Jespersen felt for jødemonologene

Sterke ord i Pressens Faglige Utvalg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Les hele kjennelsen

Otto Jespersens to monologer om jødene i Torsdagsklubben ga uvanlige forberedelser i Pressens Faglige Utvalg, men konklusjonen var likevel klar. Sekretariatet konsulterte to av utvalgsmedlemmene på forhånd: Redaktørforeningens representant John Olav Egeland og Henrik Syse fra allmennheten.

Monologene ble meldt til PFU av Det mosaiske trossamfunn, Senter mot antisemittisme og dr. Imre Hercz, som overlevde opphold i nazistenes konsentrasjonsleir.

– Jeg er veldig fornøyd, sa Hercz til Journalisten etter avgjørelsen. Han var til stede under drøftingen som klager.

Ikke uten tak

Klagerne mener Jespersens monologer inneholdt hatefulle utsagn, bygger opp under jødehat og minner om nazistenes propaganda.

PFU-sekretariatet fremholdt i sin innstilling til vedtak at humor og satire må ha langt sterkere beskyttelse enn nyhets- og kommentarjournalistikk. Men stor takhøyde innebærer ikke at sjangeren er helt uten tak, het det i innstillingen.

Saksbehandlerne konkluderte med at TV 2 brøt god presseskikk fordi man ikke grep inn mot Jespersens sammenligning mellom jøder og skadedyr. Begge monologer inneholdt formuleringer som historisk er brukt til å legitimere omfattende jødeforfølgelse, heter det i innstillingen.

Vær Varsom-plakatens punkt 4.3. krever at mediene viser respekt for menneskers egenart, rase og nasjonalitet.

Engasjert debatt

– Hvordan ville Monty Python ha gjort dette, spurte utvalgsmedlem Ingeborg Moræus Hanssen.

– Med varme og humor, som i Life of Brian. Her var det brutalt og vondt.

Hun mente satiren brøt ut av sin egen form og at det kommer til syne i det sterke ubehaget også de som ikke var direkte berørt av Jespersens jødehumor måtte føle.

Per Edgar Kokkvold viste under debatten til at han ofte forsvarer retten til å krenke, men ikke retten til å krenke andres menneskeverd. Her bruker man det språket som gjorde Holocaust og jødeutryddelsen mulig.

– Jeg er ikke sikker på om Jespersen og TV 2 er klar over hvor rammende dette er, sa presseforbundets generalsekretær. Hvis presseetikken skal ha noen mening, må vi kunne sette en grense her.

Egeland sa i debatten at Jespersen «trådde i naziuniform». Selv om PFU har «frikjent» både muhammedkarikaturer og kommentartegninger som sammenligner israelske ledere med nazister, var han ikke i tvil om at TV 2 måtte felles for jødehetsen.

Utvalgets beslutning var enstemmig.

Powered by Labrador CMS