Olav Svaland fratrer stillingen som redaktør i Frolendingen etter forlik med styret i avisa. Foto: Sondre Steen Holvik

Søksmål avblåses.

Forlik i Frolending-saken

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I slutten av august ble det kjent at styret i Frolendingen stanset ukens utgave av avisen, og dermed overprøvde ansvarlig redaktør Olav Svaland. Allerede samme dag ble det klart at daglig leder Elin Drivdal Rønningen settes midlertidig inn som ansvarlig redaktør.

Søksmål avblåses

Bakgrunnen for de dramatiske avgjørelsene var at styret var uenige i oppslaget i avisen som Svaland selv hadde byline på.

I september ble det kjent at redaktør Olav Svaland trakk sin tidligere arbeidsgiver inn for retten med loven om redaksjonell fridom i media.

Nå avblåses rettsprosessen etter at styret i Frolendingen og redaktøren har kommet til enighet om forlik i saken.

I en pressemelding skriver advokat Thomas Nordgård, som representerer Frolendingen, at «partene har nå kommet frem til en løsning på konflikten, som begge parter er fornøyde med. Forliksløsningen innebærer at Svaland fratrer sin stilling som redaktør i Frolendingen».

Svaland bekrefter overfor Journalisten at han nå trekker søksmålet mot avisa.

– Vi er kommet til enighet om at jeg fratrer stillingen. Jeg har trukket søksmålet mot avisa. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Svaland til Journalisten.

– Ingen kommentar

Heller ikke styreleder Olav Lyngeroth ønsker å kommentere saken utover pressemeldingen.

– Dette betyr at veien går videre, sier Lyngeroth kort.

– Ligger det en erkjennelse i pressemeldingens formulering om at «forliksløsningen innebærer at Svaland fratrer sin stilling som redaktør i Frolendingen» at det var galt å innsette en midlertidig redaktør i august?

– Ingen kommentar, svarer Lyngeroth kort.

– Ikke overraskende

Assisterende generalsekretær Arne Jensen i Redaktørforeningen sier det er vanskelig å kommentere saken ettersom innholdet i forliket i ukjent. Han finner det likevel ikke er overraskende at partene nå har kommet til forlik.

– Dette er en type sak hvor ingen har særlig mye å hente i retten. Det er ubehagelige saker for begge parter, sier Jensen.

Han understreker at forliket i denne saken ikke betyr at loven om redaksjonell frihet ikke har en funksjon.

– Man kan ikke vite, men jeg utelukker ikke at loven er brukt som et kort i forhandlingene, sier Jensen.

Powered by Labrador CMS