Politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten er den mest brukte mediepersoneni Dagsnytt 18. Foto: Kathrine Geard

Tror på analysen

- Det er ingen steder det er så lett å treffe en statsråd som i Dagsnytt Atten-lokalene, sier Harald Stanghelle.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Og han burde vite. Aftenpostens politiske redaktør og kommentator har selv vært med i programmet 17 ganger i løpet av årets elleve første måneder. Det er fire flere enn noen andre mediefolk.

– …tja… tja, smiler Harald Stanghelle og drar på det, når vi forkynner at tida er kommet for det store seiersintervjuet og tyr til det kjente sportspørsmålet: «Hvordan føles det?» Men det får vi egentlig aldri noe ordentlig svar på, i stedet får vi en liten analyse om  hvorfor han så ofte blir spurt om å delta i debattprogrammer generelt og Dagsnytt Atten spesielt.

– Jeg håper det skyldes de mener jeg har en viss analytisk sans. Ofte kan det virke som om noen vil være mest mulig bastante og skrike så høyt som mulig i den offentlige debatt. Den konkurransen er jeg ikke med i, til det er virkeligheten for kompleks. Visst kan jeg innimellom misunne kolleger som bombastisk kan slå fast noe, men jeg misunner dem sjelden når de noen dager etterpå må nyansere eller gå tilbake på sin kjappe konklusjon når nye opplysninger kommer fram. Min tilnærming er heller å prøve å forstå ulike sider ved virkeligheten.

Sier ofte nei

Denne tilnærmingen har i år gjort Harald Stanghelle til den personen i media som  Dagsnytt Atten oftest har ført opp på gjestelista. Samtidig som hans stemme heller ikke er ukjent i andre, nasjonale debattprogrammer. Likevel anslår han at han «nok sier nei like ofte som ja» til en forespørsel.

– Jeg prøver å si nei til debatter om saker jeg føler jeg ikke helt får tak i, sier Stanghelle, som på spørsmål om han pleier researche mye før han går i studio svarer at det varierer.

– Noen ganger ja, men ofte blir det gjerne å ta ting på sparket. Mitt privilegium er jo at jeg i Aftenposten jobber med mye av det samme som Dagsnytt Atten fokuserer på og at jeg som journalist har jobbet litt på tvers av båser, med politikk, rettsvesen og utenriks. Ofte handler henvendelsene fra Dagsnytt Atten derfor om ting jeg har jobbet med over lang tid, og etter 22. juli har det i stor grad dreid seg om terror, politikk og rettsvesen.

Daglig ritual

Stanghelle forteller at han setter stor pris på og opplever stor profesjonalitet også i andre sentrale nyhets- og debattprogrammer på radio som NRKs Her og nå, P4s SyttenTretti og Radio Norges ettermiddagssending Norgesmagasinet. Dagsnytt Atten er likevel hans personlige favoritt.

– For meg er programmet blitt et daglig ritual som jeg må ha med meg; direkte, i reprise eller på nett. Dagsnytt Atten er blitt selve referansepunktet i etermediene for samfunnsdebatten. Det er ingen steder det er så lett å treffe statsråder som der, og programmet blir lyttet til av dem som liker å følge med i samfunnsdebatten.

At han selv kom helt på Dagsnytt Atten-toppen, hevder han likevel kan sees på som litt tilfeldig.

Viktig for Aftenposten

Derimot syns han det er hyggelig at Aftenposten er den mediebedriften som oftest gjestet Dagsnytt Atten i den perioden vi målte og ikke minst at opptellingen viser at han fikk følge av 23 Aftenposten-kolleger.

– Det er ikke viktig å være der i seg selv, men i det å være der såpass mye ligger et budskap om at Aftenposten er en veldig viktig debatt- og kommentaravis. Vår tilstedeværelse i et program som Dagsnytt Atten viser at Aftenposten reiser problemstillinger og debatter som betyr noe også utenfor Aftenposten. Og dét er viktig for Aftenposten, fastslår Stanghelle.

Les mer om Dagsnytt Atten:

Stemmene i Dagsnytt Atten

Størst utenfor Oslo

Analyse av Dagsnytt Atten

Powered by Labrador CMS