Fra dokumentaren "Sultbløffen". Skjermdump: TV 2

Vant med maktkritikk

BERGEN (Journalisten): TV 2 vant Den store journalistprisen for dokumentaren «Sultbløffen».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi er jublende glade, selvfølgelig, og veldig stolte. Vi er litt øre ennå, selv om vi har visst det en stund. Det er veldig hyggelig for TV 2, for det er første gang kanalen vinner en slik pris. Dette er stort, sier journalist Per Christian Magnus om prisen for dokumentaren.

BBC-krangel

Sammen med fotograf Robert Reinlund og researcher Anne Marie Groth fikk han prisen for dokumentaren fra februar 2007 til den ble sendt på Dokument 2 på TV 2 i mars i fjor.

– Vi holdt faktisk på ett år med filmen, samtidig som vi gjorde andre ting ved siden av. I februar i 2007 reiste vi til Niger for å finne de hvite lastebilene som Røde Kors og UD sendte ned dit i 2005. Da vi henvendte oss trakk folk bare på skuldrene, for de kjente seg ikke igjen i beskrivelsen av den store hungersnøden. Det var begynnelsen på dokumentaren.

«Sultbløffen» stiller skarpe spørsmål ved måten norske myndigheter og hjelpeorganisasjoner beskrev situasjonen i Niger. Den er også kritisk til BBCs dekning, noe som har ført til heftige reaksjoner fra britene.

I november i fjor nektet den britiske lisenskringkastingen å svare på kritiske spørsmål om sin egen dekning. I tillegg nektet kringkastingen å la TV 2 bruke bilder fra en reportasje deres korrespondent lagde i 2005. Det gjorde det vanskelig for TV 2 å selge dokumentaren utenlands.

Grundig arbeid

Juryen er imponert over det grundige arbeidet som er gjort med dokumentaren.

– Den Store Journalistprisen går i år til en avsløring. Den er basert på et usedvanlig grundig kildekritisk arbeid. Dokumentasjonen er innhentet over lang tid og på flere kontinenter. Perspektivet er maktkritisk og resultatet rokker ved troverdigheten til to mektige instanser som vanligvis blir lyttet til, nemlig BBC og FNs tidligere visegeneralsekretær, Jan Egeland, heter det i begrunnelsen.

At BBC satte seg på bakbeina i protest mot dokumentaren, mener juryen bare styrker «Sultbløffen» som prisvinner.

– Mediekritikken avslører derfor også medienes lave toleranse for selv å bli gransket.

Juryen skriver videre at nominasjonene til denne prisen og andre priser demonstrerer at mye av kvalitetsjournalistikken begås på tv.

– Det er en veldig anerkjennelse og veldig viktig for bransjen. Det er en samlende pris som føyer sammen mange elementer og det største vi har opplevd som journalister, sier Magnus på vegne av sine medprisvinnere.

Powered by Labrador CMS