Demonstranter utenfor USAs høyesterett i Washington søndag 8. mai.

ABORT-DEBATTEN I USA

Avslørte amerikansk høyesteretts planer om å skrote abortloven: Slo visningsrekord på under ett døgn

Fikk 11 millioner visninger på en uke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag forrige uke publiserte nettavisen Politico avsløringen om at USAs høyesterett hadde stemt for å oppheve abortrettighetene.

Allerede tirsdag morgen var saken den mest leste i løpet av avisens 15 år gamle historie. Fredag hadde avsløringen nådd nærmere 11 millioner visninger, melder CNN.

Politico har også slått egne rekorder i sosiale medier.

Retten til selvbestemt abort ble gjort lovlig i USA gjennom den såkalte Roe mot Wade-saken i 1973. Dersom et flertall av høyesterettsdommerne nå går inn for å oppheve dommen, vil hver enkelt delstat kunne lage egne abortlover.

I Politicos avsløring, som er skrevet av de to journalistene Josh Gerstein og Alexander Wars, kommer det frem at USAs høyesterett har stemt for å skrote dagens lovverk. Avisen har fått tilgang på førsteutkastet til fellesuttalelse skrevet av høyesterettsdommer Samuel Alito.

Den uunngåelige konklusjonen er at retten til abort ikke er dypt forankret i nasjonens historie og tradisjoner, skriver Alito i dokumentet, merket med «Domstolens mening».

Forsiden til Politico for én uke siden.

Politico opplyser om at dommerne fremdeles kan endre stemmene sine, og at rettens avgjørelse ikke vil være endelig før den er offentliggjort – sannsynligvis i løpet av de to neste månedene.

President Joe Biden uttalte i forrige uke at han var usikker på om utkastet var ekte. Høyesterettsdommer John Robert har derimot bekreftet at det er ekte, og har iverksatt etterforskning for å undersøke hvordan det ble lekket.

At et utkast til avgjørelse har blitt offentliggjort mens saken fremdeles er til behandling, har aldri skjedd tidligere i den amerikanske domstolens moderne historie.

Fordi abortspørsmålet er så omstridt i USA, har ansatte i Politico blitt rådet til å vurdere personverninnstillingene på sine sosiale medie-kontoer for å unngå potensiell trakassering på nettet.

Det er også satt i verk ulike sikkerhetstiltak i kontorlokalene til Politico, skriver New York Times.

Powered by Labrador CMS