Etikkredaktør Per Arne Kalbakk, kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen og distriktsdirektør Marius Lillelien under Bamsegutt-pressekonferanse.

«Ingen elsker Bamsegutt»

Aftenposten faktasjekker «Bamsegutt»

– Hvis man bor i en murbygning som er en firemannsbolig, er det middelklassenivå og over snittet av det folk i Cordova bor i, sier sjømannsprest til Aftenposten.

Publisert

Onsdag behandler NRKs dokumentarserie «Ingen elsker Bamsegutt» i Pressens Faglige Utvalg (PFU). Det var Norsk Presseforbunds generalsekretær Elin Floberghagen som klaget serien inn for brudd på Vær varsom-plakaten (VVP).

NRK har selv erkjent at de brøt god presseskikk da de ikke omtalte overgrepsdommen mot 61-åringen kjent som «Bamsegutt». NRK valgte også å avpublisere serien.

Fikk mer penger? 

Nå har Aftenposten faktasjekket noen av de udokumenterte påstandene som NRK legger frem i serien. Blant annet antyder avisa at «Bamsegutt» har fått mer utbetalt i trygd enn hva som hevdes i dokumentaren. Flere ganger hevdes det at Bamsegutt har fått utbetalt for lite penger, uten at det dokumenteres, skriver Aftenposten. 

De har hentet inn en kommentar fra sjømannsprest på Filippinene, Stein Vangen, som kan fortelle at månedlige utbetalinger på 17.500 kroner, som Aftenposten mener er sannsynlig at har blitt utbetalt i trygd, er en høy lønn i landet. I serien hevdes det at utbetalingene fra Nav lå på 13.900 kroner.  

Samme kilde mener også at området som den omtalte familien bodde i, ikke er en slum slik det blir hevdet i serien, men et middelklasseområde.

– Hvis man bor i en murbygning som er en firemannsbolig, er det middelklassenivå og over snittet av det folk i Cordova bor i, sier han til Aftenposten.

Ønsker ikke å svare

Aftenposten legger også til at det er gratis offentlig skole på Filippinene, og på tross av dette blir det i serien påstått at sønnen i familien ikke kan gå på skole etter at de mistet barnetillegget i trygden.

I et svar til Aftenposten skriver etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk, på vegne av Marius Lillelien og Eivind Undrum Jacobsen i Distriktsdivisjonen, at «Ingen elsker Bamsegutt» ble avpublisert for flere måneder siden, og at serien ikke vil bli publisert på ny.

– Vi kan ikke se noen god grunn til å gå inn og svare på konkrete spørsmål om innholdet i redaksjonelt materiale som er permanent avpublisert, ut over klagepunktene som skal behandles av PFU, skriver NRK ifølge Aftenposten.

61-åringen er blitt forelagt hele Aftenpostens artikkel i forkant av publisering, via sin advokat Leif Strøm, skriver avisa. Han ønsker ikke å kommentere saken, men Strøm forteller at dokumentaren også har vært positiv for hans klient.

Powered by Labrador CMS