Flere svenske redaksjoner prioriterer tog foran fly. Illustrasjonsbilde fra åpninga av Svenske Järnvägers hurtigtoglinje mellom Stockholm og Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Svenske medier vil fly mindre på grunn av klimakrisa

Nye retningslinjer i flere redaksjoner.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Svenske mediers klimadekning økte med 38 prosent i fjor, viser den årlige målinga fra Retriever, skriver svenske Journalisten.

Vårt svenske søster-fagblad har i tillegg kartlagt svenske mediers flyvaner. Oversikten viser at redaksjonene i nabolandet er mer bevisste på sitt eget klimaavtrykk, skriver de.

Flere av mediene har nye retningslinjer for reiser. Dagens Nyheter (DN) og HD-Sydsvenskan er blant avisene som følger konsernet Bonnier News sine oppdaterte retningslinjer som slår fast at ansatte skal reise:

«kun når det er nødvendig, og når virtuelle møter/telefonmøter ikke er mulige eller vanskelige å få til. Velg så miljøvennlige transportmiddel som mulig».

I de to avisene er det spesifisert at tog skal være førstevalg for innenlandsreiser, og at de ansatte skal unngå å fly når det er mulig.

Svenska Dagbladet slår fast at tog skal velges før fly, og «med sammenliknbar tid», og at alle reiser i tillegg skal klimakompenseres. Avisas reisebilag SvD Resor lover å halvere antallet reportasjer om reisemål som ligger lenger enn fem timers flyreise fra Sverige, og doble reportasjer om nordiske reisemål.

Hos Aftonbladet har de ingen nye retningslinjer for reising, men det diskuteres intensivt både i redaksjonen og hos ledelsen, oppgir redaktør Eric Rosén til svenske Journalisten. Aftonbladet klimakompenserer enkelte reiser og velger allerede tog oftere, forteller han.

– Først og fremst skal medarbeiderne i avisa krediteres for dette. De har vist stort engasjement og anstrenger seg for å finne mulighjeter til å reise med tog i stedet for fly.

LES HELE SAKEN HOS SVENSKE JOURNALISTEN.

Powered by Labrador CMS