Den palestinsk-amerikanske journalisten Shireen Abu Akleh ble drept i mai. Mandag bekreftet det israelske forsvaret at hun ble skutt i hodet av en israelsk soldat, men sier det var et uhell.
Den palestinsk-amerikanske journalisten Shireen Abu Akleh ble drept i mai. Mandag bekreftet det israelske forsvaret at hun ble skutt i hodet av en israelsk soldat, men sier det var et uhell.

Drapet på Shireen Abu Akleh

Israel: Stor sannsynlighet for at Al Jazeera-journalist ble drept av israelsk soldat

Den israelske hæren innrømmer at det er stor sannsynlighet for at Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh ble skutt og drept av en israelsk soldat.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det israelske forsvarets (IDF) egen granskningskomité er ferdig med etterforskningen av hendelsen og la mandag fram sin rapport.

– Det er en stor sannsynlighet for at Akleh ved et uhell ble truffet av ild fra IDF som var rettet mot væpnede palestinere, står det å lese i rapporten.

Den anerkjente palestinske Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh ble skutt i hodet og drept mens hun dekket en israelsk militæroperasjon i Jenin på den okkuperte Vestbredden 11. mai.

Hun var iført hjelm og skuddsikker vest som var tydelig merket med PRESS.

– Ingen vil bli straffeforfulgt

En IDF-talsmann sier mandag at de israelske soldatene var under kraftig beskytning og rettet våpen mot Akleh fordi de trodde hun var en militant palestiner.

Talsmannen sier videre at verken soldaten som antas å ha avfyrt skuddet, eller noen andre i kommandokjeden kommer til å bli straffeforfulgt. Det betyr at ingen kommer til å bli stilt til ansvar for drapet.

Familien: Skuffet og frustrert

Aklehs familie reagerer kraftig og sier i en uttalelse at Israel nekter å ta ansvar for drapet.

– Vi er fortsatt dypt såret, frustrert og skuffet, sier familien og ber om at USA iverksetter etterforskning av saken.

I sommer konkluderte blant annet FN og USA med at Akleh, som også var amerikansk statsborger, etter all sannsynlighet ble drept av en israelsk soldat.

Rett etter hendelsen hevde det israelske militæret at Akleh ble drept av militante palestinere. Men senere ville de ikke utelukke at hun kunne ha blitt skutt av en israelsk soldat.

Den palestinske selvstyremyndigheten har anklaget Israel for å ha drept Akleh med vitende og vilje.

Powered by Labrador CMS