Leder i PFU, Alf Bjarne Johnsen. Foto: Kristine Lindebø

Avisen Agder har ikke brutt god presseskikk i sak om våpentrening for flyktninger

Holdt ikke til fellelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Avisen Agder ble ikke felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) for saken «Betaler for våpentrening til flyktninger», om at NAV betaler for flyktningers medlemskap i pistolklubb.

Ingressen var:

«Kvinesdal Pistolklubb har medlemmer med flyktning-bakgrunn. Det er blant annet personer i 20-årene fra Syria som er med og driver med skytetrening.»

– I sin fulle rett

Flere anonyme klubbmedlemmer reagerte i saken på at NAV Kvinesdal betalte for utgifter til våpen- og skytetrening for unge mennesker fra krigsherjede land. Flere anonyme kilder ble sitert på at ingen turte å si eller gjøre noe konkret i frykt for å bli kalt rasist.

Det var Jan Kvalbein som klaget inn avisa til PFU for saken. Han reagerte på vinklinga som han mente skaper frykt, og at avisen «nører opp under enkelte grupperingers fremmedhat ved å gjøre to flyktninger om til potensielle terrorister i sine valg av formuleringer».

PFU mener Avisen Agder var i sin fulle rett til å sette søkelys på den omtalte NAV-praksisen, på grunn av retten til å informere om det som skjer i samfunnet, og ansvaret for at ulike synspunkt kommer til uttrykk. Det gjelder også synspunkt som kan oppfattes som kontroversielle.

Utvalget mener en klubb må akseptere å bli omtalt i en slik sak, og peker på at det er NAVs praksis som kritiseres, både av PST og av enkelte medlemmer.

– Absolutt ikke et presseetisk brudd

PFU-sekretariatet innstilte først på at avisa skulle få kritikk på 3.2 i Vær varsom-plakaten, men Lars Helle fra Stavanger Aftenblad mente avisa ikke burde bli felt:

– NAV får forklare dette i saken. Så får folk tenke hva de vil, men jeg synes NAV forklarer det godt, sa Helle.

Andre utvalgsmedlemmer fulgte opp og var enige:

– Jeg mener dette absolutt er en sak, og absolutt ikke et presseetisk brudd. Jeg kan ikke være med på at det mangler en stemme, fordi det ikke er noen som hevder at de blir terrorister, sa Liv Ekeberg fra Agderposten.

Avisa avviste hele tiden å ha brutt god presseskikk. De har snakket med NAV, som opplyser om at de gir flyktninger støtte til medlemskap i lag og foreninger, og PST, som reagerer, og viser til at krigsflyktninger er en sårbar gruppe for radikalisering.

– Generell og prinsipiell

Etter en diskusjon tok PFU en runde rundt bordet, om medlemmene var enige eller uenige i sekretariatets forslag. De endte med følgende konklusjon:

«Selv om utvalget ser klagers poeng når det gjelder valg av ord i tittel, så mener utvalget at det likevel ikke er feil å omtale skytetrening i en pistolklubb, som våpentrening.

Avisen mener den har forsøkt å gjøre saken generell og prinsipiell, derav flertallsform i tittel. Utvalget slutter seg til denne tolkningen. Videre mener PFU at redaksjonen har snakket med relevante kilder, og at NAV og klubbens ledelse kommer godt til orde.

Avisen Agder har ikke brutt god presseskikk».

Tilstede på tirsdagens PFU-møte var PFU-leder Alf Bjarne Johnsen fra VG, nestleder Anne Weider Aasen fra TV2, Liv Ekeberg fra Agderposten, Lars Helle fra Stavanger Aftenblad, Øyvind Kvalnes fra BI, Kristin Taraldsrud Hoff fra Norsk Landbrukssamvirke og Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Powered by Labrador CMS