Anders Hammer følger mennesker i Kyiv for å dokumentere krigen.

Anders Hammer i Kyiv:
– En total uforutsigbarhet

Hører drønnene fra eksplosjoner og kamper utenfor byen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dokumentarist og journalist Anders Hammer ble som mange andre overrasket og preget da Russland invaderte Ukraina.

Denne uka tok han seg inn i landet, og fredag snakker han med Journalisten på telefon fra hovedstaden Kyiv.

Hammer forteller at han ikke var sikker på om han ville dra til Ukraina, men at god hjelp og research gjorde at han kunne dra til Kyiv mandag.

– Jeg føler jeg har en del erfaringer og ferdigheter som innebærer at jeg kan dokumentere og skildre det som skjer her. Jeg fikk oversikt og god hjelp til å kunne gå i gang med å filme.

Situasjonen på bakken i Kyiv er veldig annerledes enn vestover i landet, forteller Hammer. Der mennesker kan gå på gaten i Lviv, og butikker fortsatt er åpne, er det kun soldater og frivillige med våpen som frekventerer gatene i Kyiv.

– Ordføreren i Kyiv var ute i går og sa at halvparten av menneskene her har forlatt hovedstaden. Resten sitter inne, og har gjort det i to uker. Det er en veldig spesiell situasjon å være ute i gatene når det er så tomt. Samtidig hører vi drønnene fra eksplosjoner og kamper utenfor byen.

En total uforutsigbarhet

Det er mange rykter som svirrer blant innbyggerne i Kyiv, forteller Hammer. Alle spør seg hva som skjer, og hva som kommer til å skje de neste dagene.

– Det er veldig mye uklar informasjon og masse usikkerhet. Jeg tenker at det jeg kan bidra med, sammen med andre journalister, er å jobbe med å finne konkret informasjon. Å dokumentere en veldig alvorlig krig.

Det er kun militære og frivillige med våpen som er å finne i Kyivs gater.

Hammer har tidligere jobbet mye i Afghanistan og var også tilstede i Georgia i 2008, da russerne gikk inn. På spørsmål om hva som er spesielt med Ukraina svarer han at krigen i Georgia var kort og intens.

– Det her er en helt ny situasjon som får enorme konsekvenser for hele verden, og vi vet ikke hva konsekvensen blir. Oppkjøringen til invasjonen var beskrivende også for krigen, der mange bomma på prediksjonene. Situasjonen på bakken er en total uforutsigbarhet og det er mangel på en synlig rasjonalitet.

Konsekvensene av krigen vil bli store for både Norge og resten verden, sier Hammer, og tror det er ett av særtrekkene ved Ukraina.

– Dette er en konflikt ingen kan rømme fra. Det er 2,5 millioner mennesker på flukt og det foregår alvorlige krigshandlinger vi ikke vet hvor vil ende.

– Vi får se hva det blir til

Hammer er i den spede begynnelsen av en dokumentar om krigen i Ukraina. Han sier han ikke ønsker å fortelle noe konkret om hva han gjør, eller gi noen detaljer om sitt eget sikkerhetsopplegg.

– Jeg dokumenterer utviklingen her, og gjør det jeg pleier å gjøre med kamera. Det innebærer å følge mennesker.

Det er spesielt å bevege seg i de folketomme gatene i Kyiv, sier Anders Hammer.

– Men får du muligheten til å filme ute?

– Ja, jeg har vært ute og gjort opptak. Det er umulig å vite hvordan det blir fremover, og jeg tar høyde for det.

Det var veldig tydelig at han dro inn i en krigssone da han reiste fra grensen mot Kyiv, sier Hammer. Hjerteskjærende scener utspilte seg helt fra grensen og inn til hovedstaden.

– Folk er enormt prega, og det er mange kvinner og barn som tar farvel med fedre som ikke kan dra fra landet. Dermed er jeg veldig opptatt av å ha respekt for situasjonen og så får jobben komme i andre rekke. Vi får se hva det blir til, sier han.

Powered by Labrador CMS