Omfanget på angrep grunnet covid-19 var så stort i 2021, at det har fått sit eget kapittel i årets rapport fra EFJ. Bildet er fra Belfast i Nord Irland i januar 2o21.

Hvert fjerde angrep på europeiske journalister handler om korona

Det viser årets rapport fra Det europeiske journalistforbundet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag meldte danske Journalisten om at hvert fjerde angrep på europeiske journalister i 2021 henger sammen med deres omtale av covid-19. Det viser årets rapport om pressefrihet fra Det europeiske journalistforbundet (EFJ).

Rapporten fastslår at det i løpet av fjoråret ble rapportert om 626 angrep. Rundt 150 av disse skyldes ifølge rapporten journalistikk om korona. I 76 prosent av disse 150 tilfellene var angriperne privatpersoner, som typisk var motstandere av nedstengning eller vaksinen.

Omfanget av angrep som kan kobles til korona var så stort i 2021, at det har fått sitt eget kapittel i årets rapport.

– Jeg tror det skyldes den stigende spredningen av misinformasjon, hvor journalistene blir tatt som gisler fordi de fremstilles som myndighetenes forlengede arm, sier Mogens Blicher Bjerregård, formann for EFJ til danske Journalisten.

Han forteller at journalister i en rekke europeiske land er utsatte når de dekker korona-demonstrasjoner, fordi de blir oppfattet som makthavernes budbringere.

Tidligere har både Det internasjonale journalistforbundet (IFJ), Europarådet og The Committee to Protect Journalists (CPJ) uttrykt bekymring for utviklingen.

Powered by Labrador CMS