Ufrivillig eksponering for voldshandlinger kan være uheldig for blant annet veteraner og flyktninger, mener ekspert.

Aviser viser vold på autoplay:
– I verste fall retraumatiserende

Videoer av vold spilles av automatisk hos norske nettaviser. 

Publisert

Videosnutter av voldshendelser, som starter opp og spilles av automatisk når man leser nedover nettfronter eller i artikler hos norske nettaviser, har fått flere til å kontakte Journalisten.

Noen av tipserne har selv vært utsatt for vold, mens andre er pårørende til voldsofre som sliter med traumer eller med PTSD. De ønsker å være anonyme. 

– Uheldig

Oppfatningen blant flere er at autoplay har blitt mer utbredt den siste tiden.

Tipserne forteller at de har sett folk som blir slått bevisstløse, russiske soldater som slår og sparker ukrainske soldater og rene krigshandlinger som automatisk spilles av uten at de ønsker det. 

Når Journalisten tar kontakt med daglig leder for Senter for Stress og Traumepsykologi, Rune Stuvland, forteller han at mennesker som har opplevd vold, spesielt de som sliter med ettervirkninger i form av PTSD, kan oppleve at videoer trigger traumatiske minner. 

Noe av det som trigger er hendelser som minner om, eller gjenspeiler, det de har opplevd.

Traumepsykolog Rune Stuvland sier det er uheldig at folk med traumer og PTST blir eksponert for videoer av voldshandlinger hos norske nettaviser.

– Det å gå inn i en nettavis og få servert levende bilder av voldshandlinger vil oppleves belastende, og i verste fall retraumatiserende. Minnene de har, og som de sliter med å kontrollere, blir aktivert, sier han.

Det er klart at det er uheldig å bli eksponert for slike filmer, og å ikke kunne velge om man vil se dem eller ikke, sier han. Blant nordmenn som lever med traumer og PTSD finnes både militærveteraner og flyktninger, sier Stuvland.

– Mange av dem forsøker aktivt å unngå alt som minner om krigshandlinger og det som minner om krig. Plutselig ser man grove krigshandlinger og vold.

– Naturlig med levende bilder

Selv om de ikke er de eneste, er Dagbladet blant dem som viser snutter fra videoer med voldsinnhold på sin nettfront. 

Blant videoene som har vært frontet den siste tiden er én med tittelen «Russiske soldater deler torturvideo», og en annen som viser en mann som blir brutalt slått ned i Tromsø. 

Nyhetsredaktør i Dagbladet, Mads Andersen, sier de selvfølgelig tenker over hvordan journalistikken påvirker brukerne deres. 

Nyhetsredaktør i Dagbladet, Mads Andersen.

– Jeg har forståelse for at for eksempel veteraner fra Forsvaret kan synes det er mer belastende å se krigshandlinger enn andre brukere. Akkurat som folk som har opplevd andre hendelser kan oppleve annen journalistikk som belastende.

Andersen sier de har presentert TV-innholdet sitt med levende bilder på front i flere år, fordi de mener at når journalistikken er levende bilder er det mest naturlig at det også vises frem med levende bilder.

– Kunne dere ikke utelatt selve volden fra det som spilles av automatisk?

– Nå vil jeg ikke gå inn i enkeltsakene og vurdere dem, men det er en redaksjonell avgjørelse der og da. Vi er opptatt av å vise frem nyheten.

– Hvor går grensa for hva slags vold dere kan vise på front?

– Kan ikke gi et godt svar på det. Det blir fra sak til sak og hendelse til hendelse.

Powered by Labrador CMS