Flere medier deler tirsdag videoen som ble vist fram under første rettsdag i straffesaken mot Zaniar Matapour.

Rettssaken mot Zaniar Matapour

Mediene uenige om terror­video viser drapshandling

Stor mulighet, sier Dagbladet-redaktør, mens flere andre er sikre på det motsatte.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag startet rettssaken mot Zaniar Matapour. Han er tiltalt for terror etter at han drepte to personer og skadet flere 25. juni 2022. 

I retten ble en video av Matapours bevegelser og terrorhandling vist frem. Videoen, som både VG, NRK, TV 2 og Aftenposten har publisert, viser skudd mot utestedet Per på hjørnet og flere mennesker som kaster seg på bakken eller flykter. 

Det var på denne uteserveringen Jon Erik Isachsen (54) og Kåre Arvid Hesvik (60) ble drept. 

– Føler oss sikre

På spørsmål om de er sikre på at videoen ikke viser drapsøyeblikk, svarer direkteredaktør i NRK, Kathrine Hammerstad, at de har gått nøye gjennom videoen før publisering. 

– Vi har gått grundig gjennom materialet og føler oss sikre på at menneskene som ligger nede ikke er døde.  Vi har også valgt å legge på ytterligere forsterket sladding for ikke å eksponere folk mer enn nødvendig, sier Hammerstad til Journalisten. 

Hun mener bildene av skytingen og panikken som oppstår er viktig dokumentasjon.  

– Viser andre som blir skutt

Også breakingsjef Geir Arne Kippernes i VG sier til Journalisten at deres oppfatning er at videoen ikke viser selve drapene.

– Vi mener videoen har høy informasjonsverdi, og har derfor valgt å publisere den. Det er viktig dokumentasjon av hendelsesforløpet og viser brutaliteten av angrepet, forteller Kippernes.

Han legger til:

– Videoen viser ikke at noen blir drept, men viser andre som blir skutt. Vi forstår det kan være belastende for berørte å se video fra hendelsen. Dette har vi vurdert før publiseringen. Vi mener likevel hensynet til at offentligheten skal få viktig informasjon må veie tyngre i dette tilfellet.

– Viktig dokumentasjon

Også nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten konkluderer med at videoen ikke viser at noen blir drept.

– Vi har vektlagt at videoen er veldig viktig dokumentasjon av en alvorlig hendelse, som også skjedde midt i bybildet i Oslo, og har stor offentlig interesse.

Det har vært del av vurderingene at å vise videoen kan representere en ekstra belastning for ofre og pårørende, sier nyhetsredaktøren, og forteller om et par bevisste grep:

– På fronten ligger videoen kun som et stillbilde, og man må aktivt velge å gå inn og se den. Da utsettes man ikke for bilder man ikke ønsker å se.

– Ikke verifisert

Dagbladet har på sin side valgt å kutte i videoen når skytingen starter.

«Så begynner Matapour å skyte. Lyd og bilde er fjernet av redaksjonelle hensyn», heter det når bildet går i svart hos Dagbladet. 

Siden vises video av at at flere personer tar opp jakten på terroristen og får overmannet ham. Nyhetsredaktør i Dagbladet, Mads Andersen, sier til Journalisten at de ikke har fått verifisert hvorvidt videoen viser drap eller ikke. 

– Vi må legge til grunn at muligheten for at dette faktisk er en drapshandling, at den er stor. Så vi har lagt såpass vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon, og har falt ned på at vi ikke viser dette, sier Andersen. 

Powered by Labrador CMS