Åslaug Sem-Jacobsen, mediepolitisk talsperson i Senterpartiet, sier NRK bør være seg selv bevisst.

Bekymret for nynorsken hos NRK Vestland 

– Jeg kjenner jeg trenger solide bekreftelser på at det å satse på podkast ikke forringer nynorsktilbudet, sier mediepolitisk talsperson i Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen. 

Publisert

Forrige uke kunne lokalavisen Firda fortelle at ledelsen i NRK Vestland har foreslått at ettermiddagssendingen fra lokalkontoret i Førde skal slås sammen med NRK-sendingen fra Bergen. En av begrunnelsene var å frigjøre ressurser til å lage podkast.

Ordfører-opprør

Som Journalisten meldte forrige uke er flere ordførere i Sogn og Fjordane svært kritiske til forslaget om samsendinger. 

I et brev signert 11 lokale ordførere, heter det blant annet: 

«Tidlegare målingar viste at over halvparten av innbyggarane i Sogn og Fjordane høyrde dagleg på lokalsendingane. Mykje av den særnorske fylkesidentiteten til Sogn og Fjordane skuldast NRK sine lokale sendingar.»

Redaksjonsklubben for de NRK-ansatte i Sogn og Fjordane, er også skeptisk til samsendinger, skrev Medier24 forrige uke. 

Bekymret for nynorsken

Nå melder også mediepolitisk talsperson i Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen, seg på og utrykker bekymring for hvordan nynorske skal ivaretas dersom det skulle bli samsendinger. 

– Jeg kjenner jeg trenger solide bekreftelser på at det å satse på podkast ikke forringer nynorsktilbudet, for at jeg skal slå meg til ro med at det NRK tenker å gjøre her ikke har en skikkelig trist nedside for nynorsken. 

Hun understreker at hun som politiker ikke skal blande seg i innholdet, men forbeholder seg retten til å være opptatt av nynorskprosenten.

Antall sendeminutter på nynorsk i forhold til hvordan det blir etter omlegging til podkast, bør synliggjøres, mener Sem-Jacobsen. 

En annen side ved en eventuell omlegging er muligheten til å nå ut til mange lyttere med stoff på nynorsk, fortsetter hun. 

– Det er en verdi i seg selv. Hvordan sikre at denne omlegginga til podkast ikke ender med at langt færre hører nynorsken i bruk?

Saksmangfold 

NRK bør være seg selv bevisst, sier Sem-Jacobsen, som opptatt av at nynorsk-oppdraget også inkluderer å ha et mangfold i type stoff. 

– Sendingene fra Førde er meg bekjent sendinger med mangfold der både nyheter, aktualitetsstoff og feature har vært på nynorsk. Jeg er opptatt av saksvariasjonen man benytter på nynorsk også har fokus. 

I tillegg handler det også om identiteten til Sogn og Fjordane som nynorskfylke, som NRK med sine Førde-sendinger har støttet oppunder, sier Sem-Jacobsen. Forsvinner sendingen og alt stoff kommer fra Bergen, vil identiteten som er sterkt knyttet til nynorsken bli påvirket, spør hun.

– Jeg opplever at slik dette er lagt fram, så er det stor grunn til å bekymre seg for ivaretakelsen av nynorsken, men også for NRKs lokal tilstedeværelse og distriktstilbud. På det området har jeg jo forventninger til at NRK etterstreber å innfri NRK-plakaten, avslutter Sem.

Powered by Labrador CMS