«Mykje av den særnorske fylkesidentiteten til Sogn og Fjordane skuldast NRK sine lokale sendingar», skriver ordførerne i et brev til NRK.

Ordfører-opprør mot NRK-planer

Protesterer mot samsendinger på Vestlandet.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere denne uka kunne lokalavisen Firda fortelle at ledelsen i NRK Vestland har foreslått at ettermiddagssendingen fra lokalkontoret i Førde skal slås sammen med NRK-sendingen fra Bergen, for blant annet å frigjøre ressurser til å lage podkast.

Redaksjonsklubben for de NRK-ansatte i Sogn og Fjordane, er skeptisk til samsendinger, skriver Medier24. Og klubben har sendt et brev til ledelsen.

«Ved å slå saman ettermiddagssendingane våre fryktar vi at vi mister konkurransekrafta som ligg i å vere nær lyttarane. Den store konkurransefordelen som ingen kan slå oss på. Konkurransen om folk si merksemd er enorm. Hardare enn nokonsinne. Tapar vi på å vere nær folk, risikerer vi å miste fotfestet hos eit viktig publikum for NRK», står det i uttalelsen gjengitt av Medier24. 

Ordfører støtte

Det er ikke bare NJ-klubben hvor forslaget møter skepsis.

Fjordane interkommunalt politisk råd, som består av 11 medlemskommuner på den nordlige delen av Vestland, er svært kritisk til forslaget. 

I et brev signert 11 lokale ordførere, heter det blant annet: 

«Tidlegare målingar viste at over halvparten av innbyggarane i Sogn og Fjordane høyrde dagleg på lokalsendingane. Mykje av den særnorske fylkesidentiteten til Sogn og Fjordane skuldast NRK sine lokale sendingar.»

Videre står det: 

«Framlegget om å slå saman ettermiddagssendingane og satsing på podkast vil gå utover den kompetansen og satsinga på nynorsk som er etablert gjennom over 40 år. Det er svært alvorleg og eit særs uheldig signal for heile distriktsnorge.» 

– Oppsiktsvekkande

I brevet kommer det også kritikk mot manglende dialog: 

«Region Fjordane meiner manglande dialog med Sunnfjord kommune som vertskommune er oppsiktsvekkande. Slike endringar som her blir føreslått, må i alle høve greiast ut og NRK må sikre involvering i prosessen frå dei dette gjeld – brukarane.»

Distriktsredaktør Dyveke Buanes i NRK Vestland forteller til Medier24 at det ikke er avklart hvilken løsninger man ønsker å gå for. 

– Men jeg har tro på at vi kan få et veldig godt innhold til den vestlandske offentligheten dersom vi lander på at det skal være én sending.Powered by Labrador CMS