Høyesterett har konkludert med at åndsverkloven gir VG rett til å gjengi fotografiene uten å be advokatfirmaet om samtykke.

Sitatrett for bilder

Høyesterett: VG hadde rett til å gjengi andres fotografier

Advokatfirmaet Rogstad saksøkte VG etter at avisen hadde trykket fotografier fra firmaets nettside. Høyesterett mener ytringsfriheten kommer VG til gode.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Hensynet til ytringsfriheten står sterkt i saken, skriver Høyesterett i en avgjørelse.

Saken handler om hvorvidt VGs bruk av profilbilder fra Advokatfirmaet Rogstads hjemmesider, samt et bilde av administrativ leder Afzzal Ghauri hentet fra Facebook, er rettmessig etter pressens sitatrett nedfelt i åndsverkloven.

Tidligere har advokatfirmaet tapt saken om urettmessig bildebruk i tingretten og lagmannsretten.

– Høyesterett kom til at åndsverkloven gir VG rett til å gjengi fotografiene uten å be advokatfirmaet om samtykke. Det må imidlertid betales et vederlag i etterkant etter åndsverkloven § 36 andre ledd. Lagmannsrettens dom – som bygget på at fotografiene kunne gjengis uten plikt til å betale for bruken i etterkant – blir dermed opphevet, skriver Høyesterett.

Saken blir nå sendt tilbake til lagmannsretten, som skal utmåle vederlaget.

– Dommen avklarer hvor langt mediene kan gå i å gjengi andres fotografier som ledd i nyhetsformidling uten å be om samtykke, skriver Høyesterett videre.

Powered by Labrador CMS