Journalist Henrik Evertsson, som bor i Norge, møter i Göteborgs tingsrätt mandag.
Journalist Henrik Evertsson, som bor i Norge, møter i Göteborgs tingsrätt mandag.

Estonia-rettssaken: Aktor vil ha dagbøter for brudd på gravfreden

Mener betinget dom er riktig straff.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Aktor vil at journalist Henrik Evertsson og en kollega skal få en betinget dom og dagbøter som følge av dykket ned til Estonia-vraket.

De to svenske journalistene er tiltalt for å ha brutt gravfreden som råder ved skipsvraket, da de sendte en dykkerrobot ned for å ta bilder av vraket i forbindelse med dokumentaren «Estonia – funnet som endrer alt».

Under første dag av rettssaken i Göteborgs tingrett mandag sa aktor Helen Gestrin at hun vil at de to tiltalte skal få en betinget dom og dagbøter. Beløpet for Evertsson foreslås å være høyere ettersom han ledet dykket, men summen er ikke kjent.

Tysk båt

De tiltalte journalistene erkjenner ikke straffskyld. De hadde støtte av ytrings- og informasjonsfriheten, poengterte forsvarer Johan Eriksson under rettssaken. Filmteamet mener de handlet juridisk på tysk jord ettersom de var på en tysk båt og la ut fra en tysk havn. Tyskland har ingen lov om gravfred ved vrak.

– Når vi er i internasjonalt farvann, der Estonias vrak ligger, så mener vi at det er tysk lov som gjelder om bord på den båten vi befinner oss på, sa Evertsson.

Men aktor Gestrin er av en annen oppfatning.

– Hvem som helst som bryter gravfreden, kan tiltales, sa hun.

Dom om to uker

Evertssons team oppdaget to hull i skipets skrog som ikke var kjent fra før under dykket, noe som førte til at den svenske havarikommisjonen besluttet å gjenåpne granskingen av havariet i september 1994.

Estonia var på vei fra Tallinn til Stockholm da den kantret i grov sjø og sank etter mindre enn en time. 852 mennesker mistet livet, mens bare 137 ble reddet.

Dommen kommer om to uker.

Powered by Labrador CMS