FSB har anklaget Ivan Safronov for å ha samlet hemmeligstemplet informasjon om blant annet militæret

Russisk journalist risikerer 20 års fengsel for «forræderi»

– Jeg er uskyldig, sier Ivan Safronov.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En kjent russisk journalist risikerer 20 års fengsel for forræderi og spionasje. Han avviste all skyld og kalte tiltalen nonsens da rettssaken åpnet mandag.

Noen timer før rettssaken sendte Ivan Safronov ut en uttalelse der han skriver at han lenge er blitt presset til å si han er skyldig.

– I ett år og ni måneder har jeg vært tvunget til å si at jeg er skyldig i høyforræderi. Men jeg gjentar og kommer til å gjenta: Jeg er uskyldig.

Da han snakket med journalister fra glassburet han satt i påvente av at rettssaken skulle starte, kalte han tiltalen for nonsens.

Hemmelig informasjon

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB har anklaget Safronov for å ha samlet hemmeligstemplet informasjon om blant annet militæret for så å ha gitt det videre til etterretningstjenesten i et Nato-land.

Ivan Safronov ble pågrepet 2020.

Safronov jobbet i flere år for næringslivsavisene Kommersant og Vedomosti.

Han var en av landets mest respekterte journalister med militæret som spesialfelt.

I juli 2020 ble han pågrepet etter å ha jobbet som rådgiver for lederen i den russiske romfartsorganisasjonen.

Åpne samtaler

Safronov argumenterer med at hans analyser var basert på åpne kilder og samtaler med tjenestemenn. Han skriver også at han ennå ikke er blitt fortalt hvilke konkrete handlinger som påtalemyndigheten mener utgjør forræderi.

– Bare sett dere selv i mitt sted, de forteller deg at du har begått en forbrytelse, men de forteller deg ikke nøyaktig hvilken. Hvordan vil du forsvare deg selv mot denne absurditeten? Dette er en total parodi på rettsvesen og sunn fornuft, skriver han.

Forsvarerne hans har sagt at det er første gang på nesten 20 år at en journalist er pågrepet og siktet for forræderi i Russland.

En rekke andre russere fra andre yrkesgrupper har de siste årene blitt anklaget for høyforræderi og for å ha røpet statshemmeligheter.

Powered by Labrador CMS