Beordret byline i Harstad Tidende

Etter en uke med usignerte artikler beordret redaktør Bård Michalsen journalistenes byline på trykk i Harstad Tidende.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den labre stemningen i Harstad Tidende etter lønnsdiktatet nylig har sunket enda et par hakk. Det skyldes at redaktør Bård Michalsen nå har påberopt seg styringsretten og beordret journalistenes byline tilbake på plass.

– Vi er selvsagt ikke spesielt glade for det. Først lønnsdiktat og nå dette er to smekker på ei uke. Og det skjer uten forutgående kontakt med klubben. Det finner vi merkelig, sier klubbleder Børge Hoseth.

Skuffet

Lønnsdiktatet innebærer et gjennomsnitt på 4.300 kroner i lokalt tillegg. Svært skuffede journalister pekte på at konsernet i fjor hadde et rekordoverskudd på 22 millioner kroner, og i ei ukes tid har de latt være å signere sine artikler.

– Det ikke er noen overdrivelse å si at stemningen i huset er dårlig, og det er ledelsen med sin håndtering som har lagt opp til dette, sier Hoseth, som karakteriserer beordringen som et lite klokt trekk av redaktøren.

Sjenerøst

Michalsen mener på sin side at det var veldig sjenerøst å la journalistene holde på en drøy uke uten byline før han grep inn.

– Hvorfor velger du denne metoden?

– Fordi det er redaktøren som redigerer avisa og som etter anerkjent jus kan bestemme at byline skal på trykk, sier Michalsen.

– Vil det føre til mer misnøye?

– Nei, det tror jeg ikke. Ikke annet enn den misnøyen som alltid er når man ikke blir enig i lokale lønnsforhandlinger.

– Så du regner med at situasjonen vil løse seg?

– Jeg betrakter situasjonen som løst. Vi har fulgt de spillereglene som gjelder, sier Michalsen, som mener et lønnsdiktat er et nederlag for begge parter. Og at begge parter har et ansvar for at det ble brudd.

Lavere pott

Etter bedriftens mening var journalistene gitt et meget godt tilbud «som ville ha gitt en lønnsvekst langt over øvrige grupper i avisa og arbeidslivet for øvrig».

Michalsen viser til at etter et lønnsdiktat med lavere lokal pott enn i det siste tilbudet, ble resultatet en lønnsvekst for journalistene på fire prosent fra 2005 til 2006.

HT-journalistene har i snitt 321.000 kroner i fast lønn uten variable tillegg. Regnes disse med er gjennomsnittslønna 358.000 kroner.

Powered by Labrador CMS