«Vi slutter ikke å skrive ledere, men vi vil bestrebe å være tydeligere og mer lokale når vi først gjør det», skriver ansvarlig redaktør Einar Tho på lederplass i Haugesunds Avis.

Meningsjournalistikk

Haugesunds Avis dropper daglig leder: – Naturlig utvikling

Ansvarlig redaktør Einar Tho sier til Medier24 at dette er noe avisen har tenkt på en stund.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På lederplass lørdag skriver Haugesunds Avis av avisen ikke lenger vil ha en daglig lederartikkel.

Til Medier24 forteller ansvarlig redaktør Einar Tho mer om valget:

– Dette er noe vi har tenkt på en stund, så det var ikke en veldig vanskelig avgjørelse å ta nå. Det føles som en veldig naturlig utvikling.

Han legger til:

– Vi ønsker først og fremst å ha lokale perspektiver fra Haugalandet. Da er det ikke hver dag vi trenger å mene noe bastant om nasjonal politikk.

I lederartikkelen signert Tho som ble plubliser i helga, skriver han blant annet:

«Fra 1. oktober vil det også være dager der avisen ikke har lederartikkel i det hele tatt. Eller, det skjer for så vidt allerede hver søndag – men nå vil det være flere dager der vi ikke gir uttrykk for avisens mening. Det er ikke lenger naturlig at det er antall utgivelser av papiravis som styrer når vi mener noe.»

Videre står det:

«Det har ikke alltid vært daglige ledere i Haugesunds Avis, men dette er en langvarig tradisjon. Ikke minst var lederne sentrale da avisene var koblet til politiske partier.»

Haugesund Avis var i sin tid tilknyttet partiet Venstre.

«Vi slutter ikke å skrive ledere, men vi vil bestrebe å være tydeligere og mer lokale når vi først gjør det. Vi skriver ledere når vi mener det trengs; når vi tenker det er viktig at Haugesunds Avis flagger et standpunkt, slik vi for eksempel gjorde da Sian skulle demonstrere i Haugesund, eller når flyplassen vår trues.»

Redaktøren påpeker også at det ikke lenger er behovet for å fylle en fast plass i papiravisen som skal styre om en leder skal skrives eller ikke:

«Dermed kan det bli tre ledere i uka, eller det kan bli to på én dag. Eller en annen frekvens, alt ettersom. Og de publiseres når de bør publiseres. Innholdet bestemmer, ikke hvorvidt vi har papiravis den dagen.»

Bergens Tidende kunne i mars i år fortelle at avisen ikke lenger skal publisere en daglig leder. Morgenbladet kuttet fast leder i januar 202o.

– Vi mener lederen ikke lenger tjener den samme funksjonen som den en gang gjorde, uttalte ansvarlig redaktør Sun Heidi Sæbø til Journalisten den gang.

Powered by Labrador CMS