Konsernsjef Hege Yli Melhus Ask presenterte i dag NHST-tallene for tredje kvartal 2019. Foto: NHST
Konsernsjef Hege Yli Melhus Ask presenterte i dag NHST-tallene for tredje kvartal 2019. Foto: NHST

Kraftig inntekstfall i DN og Morgenbladet svekker NHST-resultatet

Tredje kvartal endte 15 millioner i minus for NHST.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NHST Media Group - som eier blant annet Dagens Næringsliv (DN) og Morgenbladet - presenterte tirsdag kveld konsernets utvikling i årets tredje kvartal.

Tallene viser at konsernet nådde en omsetning på 288,4 millioner kroner og fikk et driftsresultat på minus 15,0 millioner kroner, sammenlignet med henholdsvis 318,0 millioner kroner og minus 0,7 millioner kroner i samme periode i fjor.

I en pressemelding peker NHST på at driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA), viser en viss fremgang i forhold til samme periode i fjor.

I pressemeldingen kommer det også fram at DN og Morgenbladet har lagt et veldig dårlig kvartal bak seg.

DN opplevde et betydelig fall i annonseinntekter i både andre og tredje kvartal. Den økonomiske utviklingen i Morgenbladet var svak i tredje kvartal som følge av lavere annonseinntekter og høyere driftskostnader enn i samme periode i fjor.

For NHST-avdeldingen norske publikasjoner, som er de to avisene, endte driftsinntektene på 157,2 millioner kroner, en nedgang fra 164,8 millioner kroner i samme periode i fjor. Driftsresultatet før ned- og avskrivninger endte på 6,6 millioner kroner, som er ned fra 7,4 millioner i 2o18.

– Vi fortsetter å øke inntektene fra digitale abonnement, noe som er helt avgjørende for å sikre vekst og konkurransekraft for NHST i et marked preget av omfattende endringer, sier konsernsjef Hege Yli Melhus Ask ifølge pressemeldingen.

– I møtet med et krevende annonsemarked må vi redusere kostnadene for å sikre forsvarlig lønnsomhet. Tiltakene gir rom for kompetanseutvikling, teknologiinvesteringer og videreutvikling av produkter og tjenester i hele konsernet og legger grunnlag for fremtidig vekst.

Hun forteller videre at utviklingen i DN og Morgenbladet har utløst behov for kostnadsreduksjoner i begge publikasjoner.

– Målet er å sikre at begge publikasjoner har et tilstrekkelig økonomisk grunnlag for å videreutvikle produktene, den gode kvalitetsjournalistikken og markedsposisjonen. Økonomien må være robust nok til å tåle svingninger i inntektene, sier Ask.

Konsernsjefen peker på at antall årsverk vil bli redusert med tilsammen noe over 30 i de to avisen.

Nedbemanningen er ifølge Ask en viktig del av et kostnadsreduksjonsprogram som forventes å redusere disse avisens kostnadsbase med om lag 38 millioner kroner i 2020, sammenlignet med 2019.

I pressemeldingen kommer det også fram at konsernet, for å sikre mer kostnadseffektive produksjonsprosesser både for trykte og digitale medier, er iferd med å samle all produksjon og distribusjon på én felles digital plattform for medieselskapene. Dette arbeidet vil pågå inn i 2020.

Powered by Labrador CMS