Morgenbladet vil sannsynligvis få nærmere ti millioner kroner i pressestøtte i år. I fjor fikk avisen 4,8. Foto: Fredrik Bjerknes
Morgenbladet vil sannsynligvis få nærmere ti millioner kroner i pressestøtte i år. I fjor fikk avisen 4,8. Foto: Fredrik Bjerknes

Ni personer måtte slutte. Nå får Morgenbladet flere millioner i økt pressestøtte

Nødvendig, mener ansvarlig redaktør. Ekstremt frustrerende, sier klubbleder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tilskuddsutvalget for produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier, som vurderer innkomne søknader om pressestøtte, anbefaler at Morgenbladet får støtte som en såkalt nummer to-avis.

Det kommer fram i protokollen fra utvalgets siste møte. Kort tid etter at Journalisten fikk tilsendt protokollen, sendte Medietilsynet også ut en pressemelding om at de støtter konklusjonen til utvalget.

I protokollen fra utvalget står det:

«Tilskuddsutvalget for produksjonstilskudd anbefaler at Morgenbladet får tilskudd i 2019 som en alminnelig nummer to avis etter forskriftens § 4. nr. 2.»

– Med bakgrunn i endringene søkte Morgenbladet om å få tilskudd etter enn annen aviskategori enn tidligere. Medietilsynet har vurdert at avisen innfrir de kravene som stilles i forskriften, og har derfor innvilget Morgenbladets søknad, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet, ifølge pressemeldingen.

Nøyaktig hvor mye Morgenbladet får i produksjonstilskudd blir ikke klart før vedtak for alle avisene i ordningen er gjort, men Velsand sier at avisa kan vente omtrent dobbelt så mye som de 4,85 millionene de fikk i støtte i 2018.

– Skal brukes på omstilling

Ansvarlig redaktør Anna B. Jenssen ser på nyheten som veldig lovende:

– Dette er veldig gledelige og positive signaler, og betyr økte midler vi kan bruke på avisas omstilling, at vi kan satse på en helt annen måte. Men det er fremdeles altså ikke helt klart hva økningen utgjør, så det er vanskelig å si nøyaktig hvilken effekt det får for oss, sier Jenssen.

–Var den nylige nedbemanningsrunden i redaksjonen likevel nødvendig, hvis det nå kommer til flere millioner kroner?

– Ja. Vi har hele tiden sagt at vi ikke kan basere langsiktig drift på noe så usikkert som pressestøtte.

Morgenbladet godkjennes i en ny kategori blant annet fordi de oppfyller kravet til en ukentlig «digital utgave». Hittil i år har avisa samlet publiserte saker i en konkret digital utgave på utgave.morgenbladet.no hver tirsdag, i tillegg til en digital utgave av papiravisa hver fredag.

Men denne uka har «tirsdagsutgaven» ikke kommet ut.

– Vår digitale produksjon samles i en utgave i løpet av uka, og denne ukas utgave er på vei. Men alt stoffet er allerede publisert på nettsiden vår, sier Jenssen.

– Men hvorfor kom ikke utgaven ut på tirsdag, som har blitt vanlig?

– Det må jeg nesten undersøke.

7 av 10 som sluttet, var klikkvinnere

Klubbleder Jo T. Gaare viser til at det er blandede følelser i redaksjonen nå.

– Det er ekstremt frustrerende at det blir gitt sluttpakker før vi vet hvilken økonomi vi har til neste år, sier han til Journalisten.

– Det er selvfølgelig bra at vi får ekstra støtte etter den harde jobben vi har gjort, for å kvalifisere, publisere og gjøre alt ordentlig. Men når økonomien ser ut til å bli bedre, burde ledelsen tenke nytt om det de har gjort, fortsetter han.

Gaare, og klubben, er fortsatt svært kritisk til rekkefølgen på prosessen.

– Hadde de bare ventet med nedbemanningen, så hadde vi forhåpentligvis ikke hatt behov for å miste så mange mennesker, sier han.

Gaare viser til at 7 av de som tok sluttpakke var på topp 10-listen over mest leste skribenter på nett siden 2018. Journalisten har fått samme informasjon tidligere fra andre kilder.

Gaare oppfordrer ledelsen til å ta kontakt med dem som har sluttet, og se på om de kunne vurdert å jobbe for avisen igjen.

– Vi ser veldig mørkt på fremtiden hvis vi ikke skal ha disse skribentene til å jobbe i Morgenbladet. Vi har mistet kremen av våre klikktallvinnere. De som har tatt sluttpakke har virkelig gitt styrke til digitaliseringssatsingen, sier han.

Tar stilling til Dagbladet

Tilskuddsutvalget har ennå ikke tatt stilling til om Dagbladet Pluss skal få støtte. Dette skjer først på neste møte i utvalget. Utvalgsleder Roar Osmundsen har tidligere opplyst til Journalisten at dato for dette møtet er 21. oktober.

Medietilsynet har uttalt at endelig vedtak om hvem som får produksjonsstøtte, og hvor mye, vil avklares i månedsskiftet oktober/november.

Powered by Labrador CMS