Japans utenriksminister Taro Kono forklarer ikke hvorfor myndighetene nekter en journalist å reise til Jemen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Japansk journalist ble stoppet på flyplassen og fratatt passet

Nekter journalist å reise til Jemen.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen i Japan hindret en erfaren journalist i å dra på reportasjereise til Jemen og har beordret ham til å levere inn passet.

Beslutningen fra Tokyo kommer i kjølvannet av at en annen japansk reporter i fjor ble sluppet fri etter tre års fangenskap i Syria. Det har ført til ny debatt i Japan om hvorvidt journalister bør hindres fra å reise til krigssoner.

Frilansjournalist Kosuke Tsuneoka (49) sier at utlendingsmyndighetene stanset ham på flyplassen i Tokyo sist uke og ba ham gi fra seg passet. Han hadde planlagt å reise til krigsherjede Jemen via Qatar og Sudan.

– Dette kan ikke tolereres i et demokrati, sier Tsuneoka til nyhetsbyrået AFP onsdag.

Regjeringen utstedte ordren om å inndra passet hans på Haneda-flyplassen, bekrefter utenriksminister Taro Kono.

– Jeg ønsker å uttrykke respekt for journalister som rapporterer fra farlige steder, sier Kono, som ikke vil utdype bakgrunnen for beslutningen.

Tsuneoka sier til japanske medier at han skulle dekke nødhjelpsinnsatsen i Jemen, som ifølge FN er rammet av verdens verste humanitære katastrofe og der millioner trues av sult. Han prøvde så sent som i januar å reise til Jemen, men ble da stanset i nabolandet Oman, som deporterte ham, ifølge japanske medier.

I 2015 nektet japanske myndigheter en fotograf i å reise til Syria. Det skjedde etter at journalisten Kenji Goto og hans medarbeider Haruna Yukawa ble likvidert av islamistiske ekstremister.

Powered by Labrador CMS